Poziv iz Kikinde

 

33. DANI LUDAJE

Kikinda, 19. septembar 2018.

U Kikindi se od 20 – 23. septembra odr┼żavaju 33. "Dani ludaje". Ova manifestacija je posve─çena tikvi ili bundevi i to onih najte┼żih i najdu┼żih.

Dosada┼ínji  rekord me─Ĺu najte┼żim bundevama postavio je pre par godina Milan Desnica iz Savinog Sela za tikvu od 507 kilograma, dok je Jo┼żef Varga iz Temerina odgajio tikvu du┼żine od 216 centimetara.

Ovu ─Źetverodnevnu manifestaciju ─çe pratiti veoma bogat kulturno-umetni─Źki program i raznovrsna de┼íavanja, od igre spretnosti sa ludajom do izlo┼żbe likovnih radova, egzoti─Źnih i drugih ptica, izlo┼żbe „Titanic – Carpathia” iz Pomorsko povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i jo┼í mnogo toga. Mo┼żda je jedan od najlep┼íih simbola ove manifestacije karneval maskiranih pred┼íkolaraca, a bi─çe i raznovrsnih specijaliteta vojvo─Ĺanske, ma─Ĺarske, bosanske i drugih kuhinja.

Ludaja je vekovima bila obele┼żje Banata, pa je i u pesme dospela. Danas se gaji uglavnom za ishranu ljudi, a manje za stoku. Nedavno preminuli profesore Berenji Jano┼í odvojio je mnogo truda i znanja za gajenje ludaja neobi─Źnog oblika, ┼íto je ovu biljku svrstalo i me─Ĺu ukrasne. U Ma─Ĺarskoj postoji muzej sa stalnom postavkom o ovoj biljci.

Dani ludaje u Kikindi odavno su prerasli du┼żnu po─Źast ludaji i postali su najve─ça manifestacija u severnom Banatu.

Program za 33. Dani ludaje pogledajte u prilogu.

DodatakVeli─Źina
Program - 33 dani ludaje.jpg125.73 KB
Program - 33 dani ludaje 2.jpg140.88 KB