četvrtak, april 18Agro servis

POZIV ZA PRIJEM U PROIZVOĐAČKU GRUPU ODGAJIVAČA TOVNIH RASA GOVEDA

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” odlučuje da nakon tri godine pauze poveća Proizvođačku grupu odgajivača tovnih rasa goveda. Ovaj sektor u Udruženju okupljao je 240 farmera koji imaju od 600 do 800 grla. Ukupno je bilo oko 4.000 goveda.

Cilj ove aktivnosti je zapravo povezivanje odgajivača da bi razmenili iskustva u ovom poslu i uskladili troškove proizvodnje i prodajnu cenu. Jedan od razloga je i sve veća potražnja za kvalitetnom junadi. Poznato je da je ovo Udruženje uticalo da se broj kvalitetnih tovnih rasa sa 475 grla, koliko je bilo 2009 godine, do danas poveća na više od 17.000 grla. Uz simentalsko goveče koje broji oko 150.000 kvalitetnih priplodnih grla, Srbija će uskoro postati vodeća u ovoj vrsti proizvodnje u celom region.

Udruženje „Agroprofit”  je prihvatilo saradnju sa Udruženjem odgajivača „KASUM” iz Gunaroša ,Udruženjima iz Južnog Banata, okoline Zrenjanina i Srema.

Tako će pomenuta Udruženja organizovati zajednički dvodnevno savetovanje o tovnom govedarstvu gde će se razgovarati o svim svetkim merama, tržištu i cenovnoj politici, kao i novim merama za razvoj u 2024 godini. Radi razmene iskustava, u radu ovog savetovanja učestvovaće stručnjaci iz Mađarske i Slovačke, a otvoriće se i pitanje usklađenosti uslova prodaje tovnog goveda jer neke zemlje kupcima odobravaju rabat,što za one koje to ne mogu da čine predstavlja ozbiljnu konkurenciju u prodaji. Predviđena je i rasprava o Agrarnoj komori sa osvrtom na pravcu u Mađarskoj i Hrvatskoj koje su članice Evropske Unije.

Stočari su u Srbiji zbog cenovne politike klaničara (manje otkupne cene) masovno napustili tov, pogotovo kada su tome pridodate i visoke cene žitarica. Tovljači i proizvođači teladi prihvataju ponudu da se posebno povežu i da klaničarima nude kvalitetnu junad, a žele da zajednički ugovaraju i razne nabavke od repromaterijala do hraniva. Udruženje će u ovoj godini predložiti da se u Privrednoj komori Srbije zvanično formira grupacija tovljača junadi i odgajivača kvalitetnih tovnih grla. Tovne rase u Srbiji zahvaljujući državnim podsticajima, zalaganju Udruženja „Agroprofit” i KASUM”, kao i pomoći iz specijalnog fonda države Mađarske, daje se u skoro 500 naselja, a broj priplodnih krava junica je veći od 17.000.

Na sastanku odgajivača u drugoj polovini januara biće iznete i obrazložene neophodne mere za tovno govedarstvo u 2024 godini o čemu na okupljanju stočara pod okriljem Ministarstva poljoprivrede do sada nije bilo reči. Naprotiv, iznete su potpuno neprihvatljive ocene kao što je zalaganje da se zabrani uvoz priplodnih junica što je za farmere koji se bave ovim poslom, neprihvatljivo.

Da se 2009 godine nije dogodio uvoz kvalitetnih priplodnih grla koji je nastavljen, mi danas ne bi imali najviše angusa, šaroleja, hereforda, limuzina, brown swissa, belgijsko plavog govečeta i salersa u regionu. Država je prepoznala značaj ovakvih investicija, i zbog toga danas tovno govedarstvo po kvalitetu ne zaostaje za onim iz naprednih zemalja. Trenutno imamo više kvalitetnih grla u proizvodnji nego što ima Hrvatska, a uskoro će biti više i od broja u Mađarskoj.

Za članstvo u Proizvođačkoj grupi farmeri će moći da se prijave preko pomenuta dva i više Udruženja, a članstvo će biti punovažno kada potpišu pristupnicu.