ponedeljak, april 15Agro servis

Prekršajni sud u Pirotu u toku prošle godine primio više od 1.000 prijava protiv seljaka sa Stare planine

 

INSPEKTORI ZA VRATOM OSTARELIM STOČARIMA

Pirot, 11. decembar 2015.

Izvor: Večernje novosti

Prekršajni sud u Pirotu samo ove godine dobio je više od 1.000 prijava koje je Veterinarska inspekcija podnela zbog nepravilnog prometa stoke. Reč je o prodaji koja papirološki nije urađena po zakonu, odnosno nije odjavljen "čip" sa govečeta. Prekršajno se terete stariji stočari koji posle ovakvog iskustva i kazne rasprodaju ono malo stoke što im je u staji ostalo, iako je mnogima to jedini izvor prihoda. Inspekcija odgovara da je posredi samo dosledna primena zakona.

– Tačno je da imamo toliko prijava – kaže za "Novosti" Milivoje Minić, predsednik Prekršajnog suda, koji pokriva sve četiri opštine Pirotskog okruga. – Kažnjavamo ih opomenama ili novčano do 5.000 dinara, mada je za ovo delo predviđena kazna do 50.000 dinara. U najvećem broju slučajeva, reč je o bivšim vlasnicima koji nisu prijavili "odlazak grla". Brane se da im je prodavac obećao da će "odraditi papire", odnosno obaviti prijavu podataka sa ušne markice, ali to se gotovo nikad ne dešava.

Stoku od usamljenih staraca po Staroj planini najviše kupuju nakupci iz cele Srbije. Svako od njih jedva čeka da se pojavi kupac sa gotovinom u džepu, pa da od prodaje krave plati dažbine, obezbedi brašno, zejtin i ostali bakaluk uoči zime. Mnogi nemaju drugih primanja niti penziju, pa im je ovo jedini način da prežive.

Odlazak u Pirot, na sud, u pojedinim slučajevima podrazumeva da se prevali i 50 kilometara u jednom pravcu. Za mnoge to predstavlja pravi podvig, ali i muku i veliko maltretiranje, jer do grada nemaju nikakvog prevoza. Ići pešice podrazumeva korištenje štapa. Suočeni sa takvim iskustvom, najčešće jednostavno odluče da više nikada ne čuvaju stoku, pa makar skapali za koru hleba. Na taj način se, naravno, smanjuje ionako bedni i desetkovani stočni fond.

U Veterinarskoj inspekciji, na čijem je čelu Snežana Stojanović, kažu da ova služba samo – sprovodi zakon, na osnovu preuzetih poslova od nadležnog ministarstva.

– Svako grlo je registrovano. Prilikom kontrole domaćinstva imamo obavezu da evidentiramo odlazak ili dolazak novog grla. Ukoliko konkretni stočar nema potvrdu da je prodao ili kupio neko grlo, odnosno "bilten" o zdravstvenom stanju, sleduje prijava kod sudije za prekršaje. Kao što je dužnost kupca da prijavi kupovinu, tako je i obaveza prodavca da prijavi prodaju, kako bi se pratio dalji put grla. Na ovaj način se sprečava nelegalni promet stoke, ali se pod kontrolom drži i zdravstvena situacija – pojašnjava načelnica Snežana Stojanović.

***

OSTARELI gorštaci, među kojima je mnogo nepismenih, neretko su bili žrtve prevare. Prodali su tele ili kravu nakupcima za dinare iz vremena hiperinflacije, druge nevažeće pare ili falsifikovane lične karte, koje su im prevaranti davali kao garanciju za isplatu. U osnovnom sudu je vođeno više sporova ovakvim povodima. Sada, mnogi nakupci seljacima obećavaju da će im završiti papirologiju, uz uslov da dobiju popust prilikom kupovine. Malo ko od njih održi obećanje.

Ostavite odgovor