Preporod 100 sela na jugu Srbije

 

PRIPREME ZA POČETAK OBNOVE ZABORAVLJENIH RURALNIH NASELJA U PET OKRUGA NAŠE ZEMLJE

Niš, 18. novembar 2019.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • U preporodu srpskih sela zna─Źajnu ulogu ima Vlada Srbije. Su┼ítinsku, a ne deklarativnu - rekao je Krkobabi─ç

Preporod sela Srbije podrazumeva ozbiljnu agrarnu i društvenu reformu.

Ovo je poru─Źio Milan Krkobabi─ç, ministar bez portfelja zadu┼żen za regionalni razvoj i rad javnih preduze─ça, na sastanku sa predsednicima svih op┼ítina pet ju┼żnih okruga i na─Źelnicima tih upravnih okruga, odr┼żanom u Regionalnom centru Ni┼í. Oko 100 sela u jablani─Źkom, topli─Źkom, pirotskom, p─Źinjskom i ni┼íavskom okrugu bi─çe obuhva─çeno Programom revitalizacije sela ju┼żne Srbije 2020-2022. godine.

- U preporodu srpskih sela zna─Źajnu ulogu ima Vlada Srbije. Su┼ítinsku, a ne deklarativnu - rekao je Krkobabi─ç. - Ta podr┼íka se pre svega odnosi na ve─ça finansijska izdvajanja za te namene, kako bi se mogle implementirati konkretne mere za celokupno pobolj┼íanje stanja u selima Srbije.

Skup u Ni┼íu je odr┼żan u okviru Programa ravnomernog regionalnog razvoja. Na dnevnom redu bila je situacija u selima na jugu Srbije, kao i koraci koji se moraju preduzeti za popravljanje kvaliteta ┼żivota u tim sredinama. To je misija predvi─Ĺena trogodi┼ínjim programom. Kako ka┼żu u Nacionalnom timu za preporod sela, to su naselja u kojima ima ┼żivota i ljudi, pa ─çe zato biti nosioci budu─çeg razvoja. Okuplja─çe okolna sela kako bi im pomogli da se i ona uklju─Źe u preporod.

Krkobabi─ç je istakao i da ─çe Srbija uskoro dobiti i 600. novoosnovanu zadrugu, koje otvaraju doma─çini Srbije zahvaljuju─çi zajedni─Źkim naporima poljoprivrednika, lokalnih samouprava, zadru┼żnih saveza Srbije i Vojvodine, Akademijskog odbora za selo SANU i Vlade Srbije.

- Svedoci smo da poljoprivrednici Srbije sve vi┼íe objedinjuju snage, ujedinjuju se, odbacuju nepoverenje, veruju sebi i lokalnoj samoupravi i veruju dr┼żavi Srbiji - rekao je Krkobabi─ç. - Ovo je pionirski, ali revolucionaran posao.

Do sada su bespovratna sredstva dobile 94 zadruge, a ove godine jo┼í oko 60 njih ostvari─çe pravo na iste iznose kao i prethodne dve godine - do 7,5 miliona dinara za novoosnovane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za slo┼żene zadruge.

- U ovom poslu moramo da budemo svi na istoj strani - dr┼żava, lokalna samouprava i doma─çini, uz znanje i iskustvo SANU, nau─Źnih instituta i regionalnih razvojnih agencija - trvdi ministar Krkobabi─ç. - Opredeljenje predsednika Republike Aleksandra Vu─Źi─ça, da nema gra─Ĺana prvog i drugog reda i da Srbiju ne ─Źine samo gradovi Beograd, Novi Sad, Ni┼í i Kragujevac, ve─ç da prednost treba dati rubnim i ruralnim delovima, predstavlja ┼íansu da defini┼íemo program namenjen o┼żivljavanju sela Srbije i posle mnogo godina se posvetimo ovom va┼żnom pitanju, od klju─Źnog zna─Źaja za na┼íu zemlju.

IZLO┼ŻBA PROIZVODA

U plavom holu Doma vojske u Ni┼íu organizovana je nedavno i prodajna izlo┼żba proizvoda oko 60 zadruga ju┼żne Srbije, pa su posetioci mogli da se upoznaju sa zadrugarima, informi┼íu o njihovim aktivnostima i u┼żivaju u najrazli─Źitijim ukusima.

U programu podr┼íke zemljoradni─Źkim zadrugama "500 zadruga u 500 sela", koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabi─ça, zaklju─Źno sa 2019. bi─çe dodeljeno ukupno 1,7 milijardi dinara iz bud┼żeta Republike Srbije.