PRIZNANJE ZA PRIVREDNU KOMORU SRBIJE I BRANISLAVA GULANA

PRIZNANJE ZA PRIVREDNU KOMORU SRBIJE I BRANISLAVA GULANA
Beograd, 1.oktobar 2010.

Privredna komora Srbije (PKS) i njen novinar-urednik Banislav Gulan dobitnici su zahvalnica za organizovanje i izve┼ítavanje o odr┼żavanju tradicionalnih Vlasinskih susreta. Deset povelja i zahvalnice, uz prisustvo vi┼íe od 100 nau─Źnih radnika i gostiju iz zemlje i sveta, dobitnicima su uru─Źene na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.
Vlasinski susreti, koje organizuje Srpsko udru┼żenje za sociologiju sela i poljoprivrede, odr┼żavaju se u Vlasotincu i na Vlasinskom jezeru ve─ç 16 godina i tema razmatranja ovog me─Ĺunarodnog nau─Źnog skupa uvek je selo i ┼żivot u njemu. Sela Srbije, naro─Źito brdsko-planinska, ve─ç decenijama propadaju ekonomski, demografski... propadaju izvori┼íta na┼íe narodne kulture i mesta ┼żivota. Toliko propadaju, pa ─çe od njih 4.600 ─Źak ─Źetvrtina, relativno brzo, za dve decenije, nestati! Istovremeno, u Srbiji svake godine vi┼íe umre nego ┼íto se rodi ─Źak 35.000 stanovnika. Zna─Źajan doprinos odr┼żavanju susreta na kojima se izu─Źava kretanje u srpskom selu, ali se i predla┼żu re┼íenja za zaustavljanje negativnih trendova, dala je i PKS.
O kakvim razmerama negativnog procesa i nestajanja srpskog sela govori i podatak da u 702 naselja u Srbiji (ponajvi┼íe u centralnoj Srbiji, a manje u Vojvodini) ┼żivi manje od po 100 stanovnika. Ta─Źnije re─Źeno, 352 naselja su sa manje od 50, a 350 imaju izme─Ĺu 50 i 100 stanovnika. Po pravilu, to su naselja bez mladih, a zato se i procenjuje da ─çe za dve decenije potpuno opusteti. Ovom broju treba dodati jo┼í gotovo 500 naselja koja su na popisu 2002. godine imala od 100 do 150 stanovnika, ka┼że organizator Vlasinskih sureta prof. dr ─Éura Stevanovi─ç. S druge strane, dodaje on, u dana┼ínjim selima Srbije ┼żivi i gotovo polovina stanovni┼ítva. Od toga 60 odsto njih se ne bavi poljoprivredom kao osnovnom delatno┼í─çu.
Da bi se zaustavili ovi negativni trendovi na srpskom selu, jer sa nestajanjem sela nestaje i Srbija, potrebna je odlu─Źna akcija svih relevantnih organa Srbije. Jer, na dosada┼ínje analize i ukazivanje na nestajanje stanovni┼ítva i Srbije, nadle┼żna ministarstva su ostala gluva. (AgroServis)