Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodina

 

ZAŠTITA BRESKVE I NEKTARINE OD TRIPSA

Beograd, 16. april 2018.

Na području Srbije, ranostasne i srednjestasne sorte bresaka i nektarina se nalaze u fazi od precvetavanja do kraj cvetanja, sve latice opale.

Vizuelnim pregledom i metodom otresanja cvetova registrovano je prisustvo imaga i larvi tripsa (Thrips sp.).  U toku je početak piljenja larvi tripsa.

Tripsi su u poslednjih nekoliko godina veoma značajne štetočine voća i povrća na našem prostoru. Velike štete pričinjavaju na nektarinama i breskvama tako što odrasle jedinke ishranom na cvetovima oštećuju latice, prašnike i  tučak. Ženka pravi štete i prilikom polaganja jaja na cvetovima. Iz jaja se pile larve koje takođe ishranom nanose štete na tučku i tek zametnutim plodovima. Napadnuti plodovi nekrotiraju i deformišu se. Sa razvojem plodova dolazi do njihovog pucanja, a često iz njih curi i smola. Pored ovih direktnih šteta, tripsi mogu predstavljati i ograničavajući faktor prilikom izvoza našeg voća zbog karantinskog statusa koji imaju u nekim zemljama gde se izvozi voće iz Srbije.

U cilju suzbijanja ovih štetočina proizvođačima se preporučuje primena insekticida Laser 240-SC (spinosad) u koncentraciji 0,04%.

Tretman obaviti samo u sortimentu koji se nalazi u fazi kraj cvetanja, gde nema prisustva polinatora.