Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodina

 

SUZBIJANJE CIKADE SCAPHOIDEUS TITANUS U VINOVOJ LOZI

Novi Sad, 8. jun 2018.

Na području Srbije, u zavisnosti od sortimenta i regiona, vinova loza se nalazi u fazi od bobice veličine zrna pšenice do bobice veličine zrna graška.

Cikada Scaphoideus titanus je veoma značajna štetočina vinove loze. Direktne štete koje ova cikada nanosi vinovoj lozi usled ishrane su zanemarljive, ali je ekonomski veoma značajna kao vektor Grapevine flavescence doree phytoplasma koja prouzrokuje zlatasto žutilo vinove loze. Ovo je veoma destruktivno oboljenje vinove loze koje može da ugrozi proizvodnju grožđa u našoj zemlji.

Mere kontrole zlatastog žutila vinove loze podrazumevaju:

1.     Stalne sanitarne preglede zasada

2.     Obavezno uklanjanje obolelih čokota

3.     Suzbijanje vektora, prenosioca fitoplazme – cikade  Scaphoideus titanus

4.     Uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada

5.     Uništavanje korova

6.     Uništavanje i krčenje napuštenih zasada vinove loze

Trenutno se u vinogradima registruju larve prvog i drugog razvojnog stupnja cikade Scaphoideus titanusna naličju listova vinove loze.

Radi postizanja dugoročne zaštite proizvodnje grožnja, sada je momenat za suzbijanje cikada, te se preporučuje primena nekog od registrovanih insekticida:

  • Talstar 10 EC (bifentrin) 0,05%
  • Todome 24-SC (buprofezin+fenpiroksimat) 0,1%
  • Elisa (buprofezin) 0,06%

Ovim tretmanom suzbija se i pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana) koji se nalazi na počeku razvoja druge generacije. Trenutni uslovi u kojima se odvija proizvodnja grožđa veoma pogoduju razvoju prouzrokovača plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Uncinula necator), te je neophodno nastaviti zaštitu vinove loze od oba ova  patogena (pogledati preporuke po regionima).