Program Sajma VIVO u Irigu

 

VINSKI TURIZAM – KAKO DALJE?

Irig, 3. april 2019.

Programski savet Sajma vinogradarstva i voćarstva, koji se 14. aprila održava u Irigu, prihvatio je inicijativu sremskih vinarija da se u stručne rasprave ove manifestacije uvrsti i tema o vinskom turizmu i kako dalje razvijati ovaj sektor.

  • Sremski region je drugi po zasadima vinove loze u Srbiji, iza moravičkog, a imamo više od 40 registrovanih vinarija – kaže za „Gazdinstvo” mr Đurđica Jojić i uvrštenu temu o turizmu smatra izuzetno korisnom. - Svake godine stvori se po više novih vinarija i najbrojniji smo u Srbiji, pa je razumljivo da nam je stalo do prodaje i gostiju.

Mr Đurđica Jojić

Praksa je pokazala, kaže Jojićeva, da je svaki vinski region posebna priča, ali da iskustva valja čuti.

  • Pozvali smo vinare iz zapadne Srbije i Hrvatske da dođu i iznesu svoja iskustva o vinskom turizmu, ako se on može posmatrati odvojeno od ruralnog. Bitno nam je da čujemo kako i ko dovodi goste, kako se povezuju međusobno vinari i kako se dele poslovi – obrazlaže Jojićeva navedenu temu i kaže da u Evropi i na istoku ima mnogo korisnih primera o uspešnosti vinskog turizma.

Irig je jedno od retkih mesta koje ima dve uspešne vinarije i odavno su vina iz ovog regiona prepoznatljiva. Nekada su iz iriškog podruma „Župljanku” sa poteza Kasarne i italijanski rizling kupovali potrošači u celoj bivšoj državi.

Direktor Agencije za ruralni razvoj Iriga Fedor Pušić, o pripremama sajma obavestio je sve agencije i kancelarije za poljoprivredu u Sremu i zamolio ih za promociju ovog događaja.

  • Održali smo sastanak i kolege iz Srema su nas podržale i uputiće pozive u svojim opštinama za dolazak u Irig 14. aprila. U celoj pripremi sajma mi polazimo od uverenja da je ovo događaj od šireg značaja i da će biti od koristi za ceo Srem. Očekujemo i dolazak voćara iz Mačve i Pocerine – kaže Pušić.

Sajam će biti otvoren od 9 časova na prostoru kod igrališta, nedaleko autobuske stanice.