ПРОИЗВОЂАЧИ БУНДЕВЕ ИЗ ОПОВА ЗАДОВОЉНИ КВАЛИТЕТОМ, АЛИ НЕ И КОЛИЧИНАМА ЗБОГ СУШНЕ ГОДИНЕ

 

Опово, 02.11.2022.

РТС

  • Породица Гасенбергер из Опова, деценијама се бави производњом бундеве. Тренутно завршавају брање и задовољни су родом, али су их већа улагања приморала да подигну цену.

Породица Гасенбергер из Опова бави се повртарском производњом, а њихове муштерије знају да код њих увек могу да пронађу квалитетне бундеве. Гаје највише сорту банатска бела бундева, али и тамбурица. Ове године род је добар, са једног хектара добили су 20 тона, а нaјвећи примерци иду до 40 килограма.

"Ове године смо пола бундева заливали, а пола нисмо. Са овим које јесмо смо презадовољни, са осталима не баш, али не јуримо квантитет, него квалитет", каже Жељко Гасенбергер, пољопривредник.

Сушна година и поскупљења довела су до тога да улагања буду већа.

"Хемија је донекле поскупела, није алармантно, а вештачко ђубре са 42 на 120 динара за кило. На то се тешко дође до неке добити", наводи Стева Гасенбергер, пољопривредник.

Посла има пуно, али породица има седморо деце и они донекле помажу. По потреби се унајмљују и радници.

"Најтежи је рад и товарење, а све друго је лакше. Ја и Жељко посејемо сами, наместио сам машину, он пушта семење и возимо", објашњава Стева Гасенбергер, пољопривредник.

Половину рода продају на кванташкој пијаци у Београду, где иду целе бундеве, али муштерије најчешће траже на парче или рендано.

"Имамо своје купце који узимају од нас на велико, и пекаре. Ми њима то изрендамо, лепо спакујемо и то је чисто и педантно, тако да кажем", наводи Жељко Гасенбергер.

Обране бундеве се чувају у складишту и могу да стоје до фебруара, а након тога треба се побринути да их не оштети влага.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---