PROIZVOĐAČI MLEKA TRAŽE VEĆU CENU

PROIZVOĐAČI MLEKA TRAŽE VEĆU CENU
Novi Sad, 30. jul 2010.

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, u kojoj su odnedavno gotovo svi veliki farmeri, održala je sinoć sastanak iza zatvorenih vrata za javnost, o ponudi prema mlekarama za novu cenu i merama koje će preduzeti ako se njihov zahtev odbije.
Farmeri tvrde da je proizvodna cena mleka 37,43 dinara po litri i da više nisu spremni da otkupna cena bude, kako kažu, simbolična 25-27 dinara.
Međutim, kako saznaje „AgroServis”, pojedini farmeri dobijaju za ekstra klasu mleka 31 dinar, a mleko se i dalje uvozi po 32 dinara.
Istovremeno, većina mlekara više nema planirane količine za dnevnu proizvodnju, pa je na pomolu preuzimanje dobavljača i, ipak, uskoro veća otkupna cena mleka.
U mlekarskoj industriji su spremni na povećanje, ali svega 4-6 dinara, što farmeri neće prihvatiti, pa su mogući i protestni skupovi najavljeni pre deset dana.
Pre toga, Asocijacija će u utorak saopštiti konačan zahtev i poteze koji će uslediti ako se ne prihvati nova otkupna cena.
Trgovački lanci za promet mleka i mlečnih proizvoda, prema analizi Ministarstva trgovine, ostvaruju maržu od 5 do 22 odsto, a rok plaćanja je 60-90 dana. Pojedini marketi uveli su i svoju robnu marku za mlečne proizvode, gde se ime dobavljača (mlekare) gotovo i ne vidi, što kod kupaca stvara oprez, jer ne prepoznaju novu ponudu.
I pored umanjene proizvodnje mleka u Srbiji tri kompanije i grad Beograd razmišljaju o izgradnji novih prerađivačkih kapaciteta.
Stado muzara u Srbiji za poslednjih godinu dana je smanjena za 80.000 grla. U proizvodnju je uključeno svega tri hiljade visokomlečnih krava i u pripremi je još oko 15.000 junica.