PROIZVODNJA PREMIKSA PO NAJVIŠIM STANDARDIMA

Velika Plana, 1. april 2010.

U Velikoj Plani je počela realizacija poslovno korisnog ugovora sklopljenog između Trouw Nutrition International i srpskog proizvođača premiksa Novimix d.o.o. Ugovor o saradnji je vredan više od 20 miliona evra. Trouw Nutrition je globalni lider u proizvodnji premiksa i deo grupe Nutreco, lidera u proizvodnji hrane za životinje. Ova kompanija sa iskustvom od preko 100 godina prvi put ulazi na srpsko tržište.
Menadžer iz Novimix Ivan Vujičić o ovom poslu kaže:
- Za njih smo se odlučili zato što su najveći i zato što svojim dolaskom nose kvalitet. Očekujemo da svoj poslovni plan ostvarimo u naredne tri godine, to je period koji je definisan kao prvi deo naše saradnje u kojoj ćemo se baviti isključivo proizvodnjom premiksa za industrijske kupce, farme i gazdinstva. Kvalitet premiksa sigurno će se podići. Suština ovog ugovora je da proizvod ne sme ni na koji način odstupati od proizvoda kakav je na tržištu, na primer, Holandije. Što se tiče cene, ja sam siguran da ćemo biti vrlo konkurentni, jer smo na samom izvoru sirovine - nećemo imati neke posredničke marže. Ali, kako će cene u budućnosti ići zavisi isključivo od svetskog tržišta – kaže Vujičić.
Srpska kompanija Novimix proizvodnju premiksa u fabrici u Velikoj Plani obavlja po najvišim standardima i sa menadžmentom visokog znanja.
Prof. dr Dragan Glamočić sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad, koji je ekspert za proizvodnju stočne hrane, za „AgroServis” dao je sledeći komentar:
- Ono što je dobro kod velikih kompanija je to što one imaju velike razvojne timove, koji rade na razvoju novih programa u proizvodnji premiksa, novim tehnologijama... U svom radu koriste najkvalitetnije sastojke. Ne treba zaboraviti da u sastav premiksa ulaze vitamini, mikroelementi, enzimi, razni dodaci, probiotici... Često puta se u premiksu nađu neke stvari koje su nedozvoljene, što jedna velika kompanija ne može sebi tako da dozvoli i to je ono što je važno. To će i na našem tržištu sigurno dovesti do jače konkurencije i svi drugi će morati voditi računa o ovom delu posla. Mi kao zemlja, i mnoge druge koje su razvijenije od nas, nemamo adekvatnu opremu da bi kontrolisali sve ove sastojke. U svakom slučaju, puno znači kad jedan ovakav lider dođe na naše tržište i, siguran sam, sa sobom će doneti puno novina. Jedna od novina je da će oni putem svog jakog servisa i podrške pomoći da se reše problemi kod kupaca premiksa i da se isprave tehnološke greške – kaže dr Glamočić.
Na srpskom tržištu, premiks kao dodatak stočnoj hrani trenutno nudi dvadesetak firmi, od kojih su mnogi uvoznici. Poseban nedostatak u primeni premiksa, kažu stručnjaci, su zastarele mešaone u fabrikama stočne hrane u kojima se često ne postiže potreban kvalitet smeše.