Proizvodnja semenskog kukuruza u Evropi

 

SMANJENA PROIZVODNJA ŽUTOG ZLATA

Pariz, 11. oktobar 2012.

Prošlog oktobra, F.N.P.S.M.S. (Francuski nacionalni savez za proizvodnju semena kukuruza i sirka) je predviđao veliko smanjenje zaliha raspoloživih doza semenskog kukuruza u Evropskoj uniji sa stanjem 30. juna 2012. Reč je o predviđanju koje nije samo potvrđeno već i uvećano, jer konačno odnos „zalihe/korišćenje” iznosi 32 %, tj. nije dostigao nedovoljno visok nivo. Za ovo postoje dva razloga: dinamična ekonomija kukuruza i površine pod kukuruzom u porastu, na koje utiču mrazevi kod ozimih useva, a iz čega je proistekla i povećana tražnja za visokoperformantnom genetikom, naročito u centralnoj i istočnoj Evropi. 

 Zbog ovog smanjenja zaliha, u Evropskoj uniji je 2012. uspostavljen značajan program prozvodnje semena (158.500 ha, od toga 68.500 ha u Francuskoj, 34.000 ha u Mađarskoj, 26.000 ha u Rumuniji), ali takođe i u Ukrajini (28.000 ha). Iako se bilans ove kampanje za proizvodnju još ne može tačno proceniti, već se zna da će zbog suše i veoma visokih temperatura u centralnoj i istočnoj Evropi i na Balkanu prinosi znatno pasti. Takođe, proizvodnja semena u severnoj Americi, koja delom snabdeva zemlje zone CEI, biće daleko ispod predviđenih ciljeva, jer su posledice suše iste u ovoj zoni, kao i one u Evropi. 

 U kontekstu cena merkantilnog kukuruza koje ostaju na visokom nivou, evropska tražnja za dozama semenskog kukuruza za sledeću poljoprivrednu godinu biće velika u odnosu na ponudu koja će biti ispod predviđenog nivoa. Najzad, iz ovoga proizilazi da će zalihe, predviđene za juni 2012, biti znatno ispod postavljenih ciljeva i da će program za proizvodnju 2013 i dalje biti u primeni.