Provera radne ispravnosti i priprema za eksploataciju ratarskih prskalica

 

SPAS OD ŠTETNOG DEJSTVA HEMIKALIJA

Msc Vladimir Višacki, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu

Novi Sad, 9. februar 2018.

Koncept odr┼żive poljoprivrede, sa aspekta za┼ítite bilja podrazumeva optimalno upravljanje resursima, promovi┼íe racionalnu upotrebu sredstva za za┼ítitu bilja ne bi li se smanjio uticaj na ┼żivotnu sredinu i odr┼żala optimalna biljna proizvodnja. Zbog razli─Źitih vremenskih uslova uzgajanja i tehnologije proizvodnje, hemijske metode za suzbijanje ┼íteto─Źina i bolesti najvi┼íe se koriste zbog svoje efikasnosti, brze i lake primene. Optimalna i efikasna za┼ítita useva mogu─ça je samo ukoliko je osigurana ravnomerna raspodela radne te─Źnosti po tretiranoj povr┼íini. Primena u pravom trenutku ─Źesto je limitirana specifi─Źnim uslovima terena i sredine. Jedan od najva┼żnijih faktora koji se mo┼że prevideti, a dramati─Źno uti─Źe na efikasnost datog hemijskog tretiranja poljoprivrednih kultura je kvalitetna aplikacija pesticida. Ma┼íine za za┼ítitu bilja moraju da izvr┼íe jednaku aplikaciju pesticida po celoj ┼íirini radnog zahvata i da distribuiraju kapljice optimalnih dimenzija koje ─çe bolje prijanjati na delove biljke uz utro┼íak minimalne koli─Źine radne te─Źnosti. To je vi┼íe nego kriti─Źna ta─Źka ukoliko korisnici hemijskih sredstava primenjuju iste u preporu─Źenim dozama.

Postoje mnogi drugi faktori koji uti─Źu na efektivnost hemijskog tretmana biljne proizvodnje, kao ┼íto su vremenska prognoza, vreme aplikacije, stopa aplikacije aktivne supstance, ┼íteto─Źine, zaraze, itd. Efektivnost, ekonomi─Źnost i bezbednost programa za┼ítite bilja je pod velikim uticajem popre─Źne distribucije za┼ítitnog sredstva. Neujedna─Źena primena pesticida mo┼że dovesti do ve─çeg zaga─Ĺenja okru┼żenja i ve─çih tro┼íkova poljoprivredne proizvodnje. Dakle, ta─Źnost aplikacije pesticida mora se podi─çi na vi┼íi nivo ne bi li se izbegle ili u velikoj meri smanjile lo┼íe posledice primene ovih hemikalija. Glavni faktori koji uti─Źu na uniformnost distribucije prskalice jeste tip rasprskiva─Źa, visina prskaju─çih krila od tretirane povr┼íine, brzina kretanja i radni pritisak. Pomenuti faktori u direknoj su zavisnosti od radne ispravnosti prskalice ne bi li se ispo┼ítovala norma, doza i koncentracija radne te─Źnosti pri aplikaciji. Ono ┼íto svaki poljoprivrednik treba da uradi pre sezone jeste da proveri radnu ispravnost prskalice. 

Proverom radne ispravnosti prskalice proverava se:

  • da li su rasprskiva─Źi (poznatiji kao dizne) pohabani ili zapu┼íeni;
  • da li prskalica curi na spojevima ili cevovodima;
  • pumpa ima odogovaraju─çi protok;
  • merno-regulaciona jedinica funkcioni┼íe bez problema;
  • krila prskalice su na odogovaraju─çoj visini od tretirane povr┼íine;
  • komande i kontrolne funkcije su ispravne.

Kontrolno testiranje i provera prskalica preporu─Źuje se jednom godi┼ínje. Proverava se protok rasprskiva─Źa i pritisak:

> ako se prose─Źan protok pove─çao za vi┼íe od 10% u odnosu na nove rasprskiva─Źe - promeniti sve rasprskiva─Źe;

> ako ima vi┼íe od +/- 5% odstupanje u protoku rasprskiva─Źa, promeniti sve rasprskiva─Źe;

U toku sezone preporu─Źuju se ─Źeste brze-provere (provere kriti─Źnih ta─Źaka):

• Proverite 2 rasprskiva─Źa po sekciji krila prskalice;

> Ako neki rasprskiva─Ź ima pove─çanje vi┼íe od 15% u protoku, promeniti sve rasprskiva─Źe.

Tab. 1. Raspored provere parametara eksploatacije.

* Ukoliko su rasprskiva─Źi stariji, manji, treba ih ─Źe┼í─çe proveravati. Tako─Ĺe, ukoliko se koriste hemijska sredstva u obliku pudera (manje rastvorljiva hemijska sredstva) ili bilo koje abrazivne formulacije – neophodne su ─Źe┼í─çe provere.

Pre bilo kakvog rada sa prskalicom i oko nje, pre bilo kakve provere, obezbediti kardansko vratilo. Kardansko vratilo mora biti za┼íti─çeno plasti─Źnom oblogom koja je na krajevima pri─Źvr┼í─çena lancima radi spre─Źavanja okretanja. Proveru radne ispravnosti prskalice raditi sa jo┼í jednom osobom koja ─çe pratiti situaciju iz kabine traktora i reagovati u opasnim situacijama.

Protok rasprskiva─Źa se prema va┼że─çim standardima proverava elektronskim specilazilovanim visoko preciznim ure─Ĺajem. Po┼íto je nabavka tog ure─Ĺaja neisplativa, poljoprvirednik na veoma lak na─Źin mo┼że izvr┼íiti proveru protoka svojih rasprskiva─Źa (dizni). Plasti─Źnu ambala┼żu od razli─Źitih napitaka mo┼że se iskoristiti za proveru protoka rasprskiva─Źa kao i plasti─Źna epruveta zapremine 2 l. Potrebno je da se uklju─Źi prskalica i podesi pritisak sa kojim se vr┼íi aplikacija (npr. 3 bar). Zatim se postavi sud ispod rasprskiva─Źa i vr┼íi sakupljanje vode u trajanju od 1 minut. Nakon toga, izmeri se (o─Źita se) zapremina vode i uporedi sa vrednostima iz tabele 2. U prvoj koloni tabele 2 boja a ujedno i dodati brojevi (015, 02, 025, 03...) ozna─Źavaju protok rasprskiva─Źa. Ako su rasprskiva─Źi na prskalici crvene boje a pritisak 3 bar, onda se u tabeli prona─Ĺe crvena boja (crvena 04) i pritisak od 3 bar. O─Źitava se protok rasprskiva─Źa za navedene parametre od 1,6 l/min.

Tab. 2. Protoci rasprskiva─Źa pri odgovaraju─çem pritisku

Obavezno proveriti pomeranji krila horizontalno (napred – nazad) i vertikalno (gore – dole). Sisteme za automatsku nivelaciju proveriti i dr┼żati u ispravnom stanju. Spojeve, zglobove i veze dr┼żati ─Źiste i podmazane. Ne prati ih vodom ve─ç ih obrisati krpom i podmazati dugotrajnijom i kvalitetnijom mazivom masti.

Dozu tretiranja treba odrediti prema uputstvima sa etikete na ambala┼żi, preporukama prodavca, stanju useva i uslovima na terenu. Podrazumeva se da je prskalica u potpunosti radno ispravna. Preporuka je da se preporu─Źena norma tretiranja odre─Ĺuje uz pomo─ç kalibracionog diska. Ako ga ne posedujete, mo┼żete ga nabaviti od prodavca hemijskih sredstava ili prodavca delova i opreme za ratarske prskalice.

Ukoliko je odlu─Źena norma tretiranja, [l/ha] i brzina aplikacije [km/h] onda se sledi put od vrha kalibracionog diska preko protoka rasprskiva─Źa [l/min], veli─Źina rasprskiva─Źa do pritiska apliakcije (Sl. 1, Primer 1).

Sl. 1 Kalibracioni disk primer 1

Kalibracioni disk se tako─Ĺe mo┼że koristiti da se odredi protok rasprskiva─Źa u kombinaciji brzine i norme tretiranja sa poznatim veli─Źinama rasprskiva─Źa i radnog pritiska. Onda se o─Źitava od dna do vrha kalibracionog diska. (Sl. 2, Primer 2)

Sl. 2. Kalibracioni disk, primer 2

 

Dobijenu brzinu sa kalibracionog diska je naj─Źe┼í─çe te┼íko podesiti na traktoru jer je neophodno obezbediti 540 o/min kardanskog vratila. Tako je ─Źesto najbolje izmeriti brzinu kretanja traktora pri odre─Ĺenom stepenu prenosa a zatim prema tom podatku izvr┼íiti odabir ostalih eksploatacionih parametara prskalice. Brzinu kretanja traktora obavezno meriti sa polu punom prskalicom i u njivi jer ─çe se na taj na─Źin dobiti ta─Źniji podatak. Najlak┼íi na─Źin merenja brzine je da se izmeri vreme potrebno da traktor pre─Ĺe put od 100 m i na osnovu toga dobije brzina prema formuli. Ne zaboravite da pretvorite jedinice da bi ste dobili km/h.

Ovo je skra─çen i brz na─Źin provere radne ispravnosti ratarskih prskalica koju mo┼że sprovesti svaki poljoprivrednik. Za odgovaraju─çu proveru radne ispravnosti prskalica prema standardu EN 13790/1 kontaktirati ispitine stanice. Lokacije i brojevi telefona ovla┼í─çenih stanica za kontrolno testiranje ure─Ĺaja za primenu sredstava za za┼ítitu biljase nalaze na sajtu http://dpt.rs/ipa-twinning-project/

Bilo kakvu proveru ratarske prskalice treba zapo─Źeti sa ─Źistom prskalicom, sa ─Źistom vodom u rezervoaru. Zbog sigurnosti, provera rasprskiva─Źa treba da se obavlja na travnatoj povr┼íini ili koja ima biljni pokriva─Ź.

Uvek koristiti rukavice pri dodiru prskalice iako je prethodno oprana. Li─Źna za┼ítitna sredstva (kao ┼íto su rukavice, kombinezon, ─Źizme) su za upotrebu iz predostro┼żnosti. Obavezno je skidanje rukavica ili bilo koje druge za┼ítitne opreme – posebno ako je kontaminirana – pri ulasku u traktor.

Obavezno nostiti masku za filtraciju vazduha bez obzira ┼íto kabina traktor ve─ç mo┼żda vr┼íi neophodnu filtraciju vazduha. Nikako ne vr┼íiti aplikaciju pesticida ako traktor nema za┼ítitnu kabinu. Za┼ítitno odelo, obu─çu, rukavice i masku uvek treba nositi pri radu sa prskalicom, manipulacijom i aplikacijom pesticida. Tako─Ĺe, rezervni delovi i rezervna za┼ítitna ode─ça je strogo preporu─Źljiva. Etikete i nalepnice sa ambala┼że sredstava za za┼ítitu bilja sa─Źuvati ne bi li u slu─Źaju trovanja pomoglo medicinskom osoblju. Ambala┼żu vra─çati prodavcu a ne odlagati je na krajevima parcela ili u kanalima i rastinju pored puta.