PRVI SREMSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM AGROSIRM

 

Sremska Mitrovica, 15. oktobar 2018.

Izvor: Tanjug    

  • U Sremskoj Mitrovici proteklog vikenda je odr┼żan Prvi sremski poljoprivredni sajam "Agrosirm".

"Ovo je prilika da srpski poljoprivrednici poka┼żu ┼íta nude", rekao je Branislav Nedimovi─ç, ministar poljoprivrede Srbije, na otvaranju sajma.

On je podsetio i da je Vlada ove godine izdvojila dosta novca, tako da sa ─Źak 50 odsto finansira cene alata za poljoprivrednu proizvodnju. 

Naveo je da traktore proizvo─Ĺa─Źi dobijaju preko fonda IPARD, da se do sada prijavilo 396 proizvo─Ĺa─Źa, da ─çe u naredna dva meseca biti novi poziv i pozvao poljoprivrednike da apliciraju za ta sredstva.

Nedimovi─ç je ukazao i na podsticajne mere za mlade poljoprivrednike: "Imamo 1.276 aplikacija za mlade poljoprivrednike do 40 godina. Do 15. novembra bi─çe izvr┼íeno rangiranje prijavljenih, a ja smatram da ─çemo sigurno 500 do 600 mladih grantova uspeti da isplatimo", rekao je ministar i dodao je da su za mlade proizvo─Ĺa─Źe, koji po─Źinju iz po─Źetka i nemaju svojih sredstava, omogu─çeni povoljni bankarski krediti.

Ministar je bio u slu┼żbenoj poseti Izraelu i Kazahstanu. "Sa Izraelom je dogovorena saradnja na polju ov─Źijeg i gove─Ĺeg mesa, a njih zanima i ulaganje u prozvodnju cve─ça ovde. Sa Kazahstanom smo dogovorili sara─Ĺu u oblasti prerade ulja, mleka i jo┼í nekih proizvoda u prehrambenoj idustriji", rekao je Nedimovi─ç za Tanjug.

Poljoprivrednike je pozdravio i Sa┼ía Stevanovi─ç, pomo─çnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo, i pozvao ih da iskoristite bespovratna sredstva koja ─çe sekretarijat i naredne godine nameniti poljoprivrednicima, podsetiv┼íi da je bud┼żet za ovu godinu bio osam miljardi i 300 miliona dinara.

 Upravnik mitrova─Źkog Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Alimpi─ç ukazao je na dobru saradnju Zavoda i uprave okruga.
 "Pro┼íle godine smo organizovali prvu izlo┼żbu poljoprivrednih ma┼íina doma─çih proizvo─Ĺa─Źa, a ove godine je ponuda pro┼íirena sa gastroturisti─Źkom ponudom i sada imamo sajam. Kazneno-popravni zavod je i ranije doprinosio razvoju privrede Srbje", rekao je Alimpi─ç. 
Organizatori sajma su grad Sremska Mitrovica, Kazneno-popravni zavod i Regionalna privredna komora sremskog upravnog okruga.