PŠENICA BLIZU MAKSIMALNE CENE IZ FEBRUARA 2008. GODINE

Novi Sad, 12. avgust 2010.

Danas je na Produktnoj berzi u Novom Sadu pšenica ovogodišnjeg roda prodavana za 18 din/kg (bez PDV), a to je cena koja je poslednji put zabeležena u oktobru 2007. godine, da bi već u februaru 2008. godine cena hlebnog zrna bila 23 din/kg.
Kada se cena pšenice u našoj zemlji poveže sa situacijom na svetskom i evropskom tržištu, onda se prema nekoj ranijoj praksi može očekivati sporiji rast cene, ukoliko smo u ovoj žetvi na legere smestili najmanje 1.500.000 tona zrna. Ukoliko to nije slučaj, prema poznavaocima tržišta, cena će i dalje rasti. S obzirom da se ¼ ovogodišnjeg roda, uz zalihe iz prošle godine, nalazi kod 2-3 kompanije, može se očekivati da će one diktirati cenu. Današnja cena pšenice je značajan argument mlinarima da opravdaju povećanje prodajne cene brašna, nakon čega će verovatno i pekari povećati cenu hleba za najmanje 10 ili 12 odsto.
„AgroServis“ iz različitih izvora saznaje da promenljivost cene na svetskom i evropskom tržištu uglavnom zavisi od brzine nastupa novih dobavljača na tržištima koja su do sada držale velesile u izvozu pšenice – Rusija i Ukrajina.
Tačno je da će na planeti biti manje pšenice od stvarnih potreba. Očekuje se rod od 667 miliona tona, a potrošnja 661 milion tona. Ali, to neće ugroziti prehrambenu sigurnost čovečanstva na planeti jer se zalihe kreću oko 124 miliona tona. Tako, zapravo, sigurnost u snabdevanju brašnom može biti ugrožena ako ne bude roda tek naredne godine.
Pšenica je na berzi u Čikagu zabeležila blagi pad od 0,23 dinara i danas košta 20,75 din/kg (20,98 je bila juče), a u Budimpešti cena je 18,96 din/kg.
Kukuruz je na Produktnoj berzi u Novom Sadu „na zeleno“ dostigao cenu od 13 din/kg (bez PDV), dok se prošlogodišnji rod prodaje po 19 din/kg i uglavnom je slaba ponuda.
(AgroServis)