Пшеница се још добро држи

 

ЈЕСЕЊИ УСЕВИ У ДОБРОЈ КОНДИЦИЈИ, А СНЕГ БИ ДОБРОДОШАО ДА ИХ ЗАШТИТИ ОД МРАЗА

Београд, 24.01.2023.

Новости

  • У СРБИЈИ под пшеницом има око 700.000 хектара, што је више него претходних година. Нагло захлађење и вишемесечно топло време нису баш идеални за јесење усеве.

Ипак, најбоље се држи пшеница која је посејана до половине новембра, јер креће бокорење и спремна је да издржи ниску температуру без снега.

Како нам је испричао Владимир Аћим, из Одељења за стрна жита Института за ратарство Нови Сад, што се тиче развијености, практично све што је посејано раније, у октобру и прва половина новембра, бујно је и спремно за ниске температуре.

- Нагли прелазак и долазак зиме и спуштање температуре сигурно да би довело до оштећења усева - сматра Аћим. - Усеви у бокорењу су отпорнији на оштећења, али би се уништила надземна биомаса. У проблему су биљке које нису ушле у бокорење, а то су оне посејане после 15. новембра. То све, ако дође до наглог спуштања температуре.

Како каже, влага је у земљишту до 120 центиметара и војвођанске њиве имају довољно зимске влаге. Постоји могућност спирања азота у дубље слојеве земљишта, ако дође до нових падавина.

- Што се тиче азота предстоји нам прихрана стрних жита, тако да се позивају произвођачи да ураде анализу земљишта, како би се видело стање засићености ораница азотом - сматра Аћим.

- Са пољопривредним стручним службама радимо прелиминарна узорковања и засада азота има у дубљим слојевима, као последица киша. Његова количина је мања у односу на прошлу годину, а то је због мањег коришћења. Свакако, нагли преласци су опасни, а снег је добродошао, као изолатор, да спречи оштећења.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---