ПСИ УБИЛИ ОСАМНАЕСТ ОВАЦА У ДОМАЋИНСТВУ СТОЈAКОВИЋА У ОКОЛИНИ СМЕДЕРЕВА

 

Смедерево, 10.11.2022.

РТС

  • У ноћи између недеље и понедељка, у селу Липе код Смедерева, како се претпоставља, чопор паса, напао је овце из домаћинства породице Стојаковић. Убијено је 18 оваца, а неколико њих је повређено. Екипе Комуналне и Ветеринарске инспекције, као и полиција, извршиле су увиђај на терену.

Подродица Стојаковић, скоро четрдесет година гаји овце. Вишегодишњи труд и улагање, пропао је за једну ноћ. Више од половине оваца које поседују страдало је од уједа паса.

„Ја сам устао да нахраним стоку , погледао сам у ливаду и видео сам призор, једна овца, друга, како сам ближе прилазио ја сам видео гомилу оваца, гомилу, као да их је неко слагао, редом по ливади", објашњава Добрица Стојаковић.

„Ја сам стално њих и хранила и појила, купили смо их да би имали мало веће приходе, домаћинство је огромно, треба да се финансира", каже Гордана Стојаковић.

Надлежне службе су одмах по позиву изашле на терен.

„Ове овце које су преживеле, неке од њих су биле у катастрофалном стању, поцепане, неке смо успели да спасемо, оно што је било мање оштећено, неке нажалост нисмо могли да вратимо у нормалу", објашњава ветеринар др Дејан Станојевић ветеринар.

У последње две недеље, десило се још неколико напада на овце, али са мањим последицама, јер су домаћини успели да отерају псе. Велики број напуштених паса у селу, претња су и по безбедност људи.

"Ово је у протеклих недељу дана четврти или пети напад у околини у том селу и у селу поред. Велики је проблем, требало би то што пре да се реши. Мештани су навикли на такву ситуацију, али све то буде уреду док се не деси овакав неки проблем. Бојимо се да не дође до неких озбиљнијих проблема, да нападну људе", каже Стојановић.

„Много има паса луталица, много по селу, да смо ми принуђени да водимо децу, не само ми, доста, 90 посто родитеља води своју децу", додаје Добрица Стојаковић.

Стојаковићи су недавно почели са ширењем стада, па су за те потребе подигли и кредит. Продајом јагњади, плаћали би рате кредита, али им је сада тај приход знатно умањен. Након што прикупе сву документацију, тражиће надокнаду штете . Мештани се надају да ће ова ситуација, натерати надлежне да се проблем напуштених паса, што пре реши.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---