Radio Beograd istražuje

 

KAKO SE UPISATI U REGISTAR GAZDINSTVA?

Beograd, 22. februar 2019.

Izvor: Radio Beograd

Pravilnici  Ministarstva poljoprivrede često izazivaju nedoumice među poljoprivrednicima. Tako je i u slučaju Pravilnika o opisu, registraciji i obnovi poljoprivrednih gazdinstava. Za dva meseca doneta su dva pravilnika, što je izazvalo pometnju među onima na koje se odnosi.

Ukoliko u odnosu na prošlu godinu nemaju promena u setvenoj strukturi, površini parcela i vrsti stoke na imanju, poljoprivrednici nisu u obavezi da obnove registraciju gazdinstva. Definisana je Pravilnikom koji se primenjuje od 2. februara. Česte izmene proizvođačima prave velike probleme kaže Dragan Marinković iz Bogosavca kod Šabca.

  • Svake godine se nešto menja ili pri registraciji domaćinstva da se ubacije neka nova zemlja. To oduzima dosta vremena. Treba nam uverenje iz Katastra i još mnogo stvari koje nam stvarno prave probleme. To treba jednom da se reši na deset godina. Ovako da se kaže, to ne može više ovako nego evo novog Pravilnika koji važi deset godina i treba nama godinu dana da se mi, mi nekad pogrešimo pa ne dobijemo novac za to. Ja sam sada u slučaju došao da predam za svinje. Novi pravilnik, ne treba uverenje, zdravstveno, treba uverenje, trebaju pečati.

U stvari niste upućeni i ne znate šte tačno dešava?

  • Tako je, koliko treba pečata, koliko treba potpisa, koliko treba koverata, pojma nemam više. Treba jednom da sedne jedan čist poljoprivrednik i da kaže ovako je i biće nam lakše.

Poljoprivrednici su da registraciju gazdinstava obnove u roku od 30 dana od nastanka promene na njihovom imanju, kao i da svaki ugovor o zakupu zemljišta i promeni vlasničke strukture prijave Upravi za trezor u roku od mesec dana.

Radišu Ivanić iz Slepčevićeva brinu nova pravila.

  • Konkretno šta će mene da pogodi to je u vezi obnove registracije gazdinstava pasivan status. Meni šta smeta, ugovori o zakupu za par desetina ha kojih ja nemam jer često vlasnici nisu rešili imovinske odnose, to se vodi na nekom ko je umro, ko neće da da. Ja konkretno imam taj problem.

Umesto samo u martu i aprilu, prema novom Pravilniku promena podataka u Upravi za trezor može da se obavi tokom čitave godine navodi Mirjana Milošević iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

  • Prema najnovijem Pravilniku obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava vrši se u roku od 30 dana od dana nastanka promene na gazdinstvu, tako što se u Upravi za trezor dostavljaju svi podaci koji su promenjeni u odnosu na stanje u Registru a obavezno se dostavljaju i podaci o vrsti poljoprivrednih kultura i površinama, o vrsti životinja i broju tih gazdinstva i o veličini zemljšnog poseda i obnovu korišćenja zemljišta. Takođe, nosioci poljoprivrednih gazdinstava su obavezni da u roku od 30 dana od dana nastanka statusnih promena podataka iste prijave u Upravi za trezor. Statusni podaci, odnosno njihove promene obuhvataju promene tipa nosioca gazdinstva, broja članova gazdinstva, prebivališta kao i broja posebnog namenskog računa odnosno imena poslovne banke. Uprava za trezor će vršiti obnovu registracije podataka radi utrvrđivanja prijavljenih površina za ostvarivanje osnovnih podsticaja u biljnoj proizvodnji do 30. septembra tekuće godine za narednu godinu.

 Znači ne postoji rok do kada da prijave promene?

  • Ne. Prema najnovijem Pravilniku ne postoji rok za obnovu registracije. Početkom januara je izašla jedna izmena Pravilnika koja je predviđala taj rok od 1. marta do 30. Aprila, međutim sada više uopšte ne postoji taj rok nego se obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava vrši u roku od 30 dana od dana nastanka promene na gazdinstvu.

 Šta se događa ukoliko poljoprivrednici ne prijave promene?

  • To je vrlo rizično jer mogu da odu u pasivan status. Kada odu u pasivan status oni uopšte nemaju pravo da podnose zahtev ni za jedan podsticaj u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Bez državnih subvencija proizvodnja je nezamisliva a put do njih za većinu poljoprivrednika je kažu teži od rada na njivi. U Srbiji je registrovano oko 443.000 poljoprivrednih gazdinstava. Nešto više od 60.000 je u pasivnom statusu.