Radovi u polju

 

ZAVR┼áENA SETVA SUNCOKRETA - PRODAJNA CENA „NA ZELENO” 115 DIN/KG

Novi Sad, 04.05.2022.

Ratari u Banatu, koji su najuspe┼íniji proizvo─Ĺa─Źi suncokreta, par dana nakon setve ove uljarice zadovoljno trljaju dlanove, jer imaju priliku da ugovore i naplate „na zeleno” budu─çi rod. Otkupljiva─Źi suncokreta u okolini Pan─Źeva i Kova─Źice ratarima ispla─çuju 111-115 din/kg  zrna bez PDV-a. Rod suncokreta u ovom regionu se kre─çe oko 3.500 kg/ha, ali ima i ve─çih prinosa, pogotovo kod proizvo─Ĺa─Źa koji primenjuju sve agrotehni─Źke mere. Prema ulaganjima u setvu i o─Źekuju─çim rodom, kao i najavljenim otkupnim cenama, prinos suncokreta mo┼że da donese ─Źistu dobit za gazdinstvo i do 2.000 evra/ha.

Cene suncokreta „na zeleno” i ranijih sezona prvo su „iskakale” u Banatu, ali su umanjivane, jer su se prera─Ĺiva─Źi dogovarali o otkupnim cenama mesec dana nakon setve.

Ratari o─Źekuju da se u trku za nabavku suncokreta uklju─Źe i fabrike iz BiH i Ma─Ĺarske, ┼íto bi moglo uticati i na pove─çanje cene u ┼żetvi.

I ako u Srbiji ostvarimo manji rod od prose─Źnog, ima─çemo dovoljno za doma─çinstva, jer na┼ía potro┼ínja, po nekim ra─Źunicama, iznosi 12-18 litara ulja po stanovniku.

Dr┼żava je ograni─Źila cenu ulja u trenutku kada su u fabrikama pove─çali cene, tako da potro┼ía─Źi danas pla─çaju ulje kao da je suncokret ispla─çen ratarima po 85 din/kg, umesto po 65 din/kg. Ne tako davno, Dr┼żavne robne rezerve su imale vi┼íe od devet miliona litara ulja pripremljenog za intervencije na tr┼żi┼ítu.

U poslednjih nekoliko godina kupci suncokreta bile su kompanije koje su pokupovale zrno i prera─Ĺivale ga u na┼íim doma─çim fabrikama, a pakovale izvan granica na┼íe zemlje. Ukoliko se dogodi ovakva potra┼żnja i na jesen bi─çe neophodno da Ministarstvo trgovine pre ┼żetve utvrdi pravila izvoza sirovog ulja i da, kao ┼íto proizvodnja omogu─çuje, ostave dovoljno ovog artikla za doma─çu potro┼ínju. Prema sada┼ínjoj otkupnoj ceni suncokreta „na zeleno” nije realno o─Źekivati istu prodajnu cenu jestivog ulja.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---