Rasprava o Nacrtu zakona o zadrugama

 

MLADI ┼ŻELE NOVE ZADRUGE

Novi Sad, 28. decembar 2010.

 

 

U okviru programa osnivanja novih poljoprivrednih zadruga, Udru┼żenje „Agroprofit“ iz Novog Sada istra┼żilo je poslovanje ovih asocijacija i utvrdilo da manje od tre─çine gazdinstava u selima sara─Ĺuje sa postoje─çim zadrugama. Tako se godinama tov junadi, svinja i mleka, ali i proizvodnja i prodaja kukuruza i p┼íenice obavljaju mimo zadruga.

U Zadru┼żnom savezu Srbije tvrde da je u „punoj operativi“ svega 500 zadruga i da se dono┼íenjem savremenog Zakona o zadrugama mo┼że pospe┼íiti osnivanje novih i uklju─Źivanje ve─çeg broja mladih u zadru┼żni pokret.

Prema anketi „Agroprofita“, zadruge u selima su bez obrtnih sredstava, neophodne mehanizacije, ali i stru─Źnih kadrova potrebnih za poslovanje u tr┼żi┼ínim uslovima.

Mladi poljoprivrednici, odgovaraju─çi na pitanje „┼íta uraditi – da li da postoje─ça zadruga bude i njihova ili da prave novu“, rekli su da je „bolje osnovati novu“, ali da ne znaju kako to da u─Źine.

Suo─Źeni sa upisanim odredbama Nacrta zakona po kojima to mo┼że u─Źiniti 10 pojedinaca, oni ka┼żu da je „lak┼ía varijanta“ da to bude troje ili petoro gra─Ĺana bez razlike na njihovo srodstvo.

O ovoj inicijativi Slobodan Teofanov, pomo─çnik ministra poljoprivrede, za „AgroServis“ ka┼że:

- Dobro je da mladi vide ┼íansu za pobolj┼íanje ┼żivota na selu u osnivanju zadruga i to njih troje ili petoro, ali to pravo se ne mo┼że preneti na postoje─çe u kojima bi mnogi ┼żeleli da ostanu sami i da rasprodaju imovinu – ka┼że Teofanov.

Rasprava o Nacrtu zakona o zadrugama, ─Źiji predlaga─Ź je Ministarstvo za trgovinu i regionalni razvoj, traja─çe do kraja januara.

Zadru┼żni savez Srbije i list „Moje Gazdinstvo“, za potrebe javnih tribina, od┼ítampali su Nacrt zakona u tira┼żu od 14.000 primeraka i to je distribuirano regionalnim savezima i postoje─çim zadrugama, kao i ─Źitaocima pomenutog lista.

                         (AgroServis)