РАСТ БДП-А ОКО ТРИ ОДСТО, СРБИЈА ПРЕГОВАРА О ТРИ ЗАЈМА СА СВЕТСКОМ БАНКОМ

 

Београд, 02.11.2022.

РТС

  • Србија преговара о три нова зајма од Светске банке у износу од око 260 милиона долара, намењених за подршку буџета, развој тржиша капитала и зелене агенде. То су неки од изазова пред Србијом и регионом, који се суочава са енергетском кризом, буџетским притисцима због повећања цене енергената, хране и инфлацијом, саопштава Светска банка у полугодишњем извештају за земље Западног Балкана.

Привредни раст Србије ће ове године, према извештају Светске банке за нашу земљу, износити око три одсто, речено је на представљању извештаја, уз напомену да постоји неколико ризика који могу утицати на ту прогнозу.

Према речима стручњака Светске банке, Лазара Шестовића, први ризик је инфлација јер се не зна шта ће бити са ценама енергената и храна, а кључни инпути за пољопривреду и индустрију би могли стопу инфлације да повећају.

Шестовић очекује да ће инфлација у Србија, која је сада 14 одсто, у наредном периоду почети да опада, јер се процењује да су цене енергената и хране достигле врхунац и да би требало да иду надоле.

"Други ризик је фискални дефицит, који би могао да се повећа. За сада, ствари добро иду, али ако буде неопходна већа државна помоћ предузећима из сектора енергетике, то ће повећати дефицит", рекао је Шестовић.

Додао је да ће након неколико година ниског дефицита текућег рачуна државе он бити повећан на око 10 одсто БДП-а, а могао би и даље да расте због увоза енергената, могућег пада извоза или повећања камата на кредите услед раста каматних стопа.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---