RAST IZVOZA HRANE

4. novembar 2010.

Za devet meseci izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 1,43 milijarde dolara, uvezeno za 675,4 miliona dolara i ostvaren suficit od 760,4 miliona dolara.              

U vremenu od januara do kraja septembra 2010. godine iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 1,43 milijarde dolara, što je rast od 5,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj izvoz hrane predstavlja i 20,8 odsto ukupnog izvoza Srbije u svet u ovom periodu. Istovremeno je i uvezeno ovih proizvoda za 675,4 miliona dolara, što je rast za 3,8 odsto od uvoza za devet meseci prošle godine. Uvoz hrane u ukupnom uvozu zemlje učestvuje sa 5,4 odsto. Ovakva trgovina sa svetom, kada je hrana u pitanju, doprinela je da se ostvari i trgovinski suficit od 760,4 miliona dolara, što predstavlja rast od 6,3 odsto, dok je pokrivenost uvoza sa izvozom 212,6 odsto.

Po rečima saradnika u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislava Stankovića, najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu su žuti kukuruz u vrednosti od 127,8 miliona dolara, šećer od šećerne repe za 109,3 miliona dolara, zamrznuta malina Roland u vrednosti 67,4 miliona dolara i pšenica merkantilna koja je prodata za 56,6 miliona dolara. Kada je reč o uvozu, po rečima Stankovića, među agrarnim proizvodima dominira tradicionalno grupa nekonkurentnih proizvoda, a to je uvoz sirove kafe za 48,6 miliona dolara, svežih banana za 22,2 miliona dolara i slatkih svežih pomorandži za 16 miliona dolara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferncijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana (CEFTA) i konjukturi, koja se i dalje održava na svetskom tržištu.