RAST SUFICITA U AGRARU

 

6. januar 20111.

 

Za 11 meseci prošle godine izvezeno poljoprivrednih proizvoda u vrednosti 1,98 milijardi dolara, uvezeno za 912 miliona dolara i ostvaren rekordan suficit.                  

Iz Srbije je u svet za 11 meseci 2010. godine izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti 1,98 milijardi dolara, uvezeno je za 912 milijardi dolara, pa je ostvaren rekordan suficit od 1,08 milijardi dolara.

Saradnik-istraživač u Privednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković ističe da je pored rekordnog suficita ostvaren i rekord u popkrivenosti uvoza sa izvozom, kada je hrana u pitanju, sa 217,1 odsto. Po rečima Stankovića, u prošloj godini izvoz hrane je imao rast od 12,7 odsto, a uvoz 3,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Učešće izvoza u ukupnom robnom izvozu Srbije je 22,4 odsto, dok je učešće uvoza samo šest odsto. Vredno je istaći da suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda u ovom periodu ima rast od 21,7 odsto i da je veći od ukupnog uvoza hrane u zemlju.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, u periodu januar-novembar 2010. godine bili su: kukuruz žuti u vrednosti od 236,7 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 162 miliona dolara, malina roland, zamrznuta izvezena je u svet i za to je dobijeno 86,5 miliona dolara, i merkantilna pšenica je izvezena za 62,4 miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, dominiraju robne grupe: žita i proizvodi na bazi žita u vrednosti od 486 miliona dolara, sa učešćem od 5,5 odsto u ukupnom robnom izvozu i voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 479,3 miliona dolara i sa učešćem od 5,4 odsto u ukupnom robnom izvozu.

Na uvoznoj strani, ističe Stanković, među agrarnim proizvodima dominira tradicionalno grupa „nekonkuretnih“ proizvoda – sirova kafa koja je uvezena u vrednosti od 62,8 miliona dolara, zatim sveže banane su stigle iz sveta i za njih je plaćeno 26,7 miliona dolara, za uvoz pomorandži potrošeno je 17,8 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 218,5 miliona dolara, (učešće u ukupnom uvozu od 1,4 odsto), kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 149,8 miliona dolara sa učešćem u ukupnom uvozu od jedan odsto.

Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvareni su zahvaljujući pogodnosti koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkna (CEFTA) i konjukturi, koja se i dalje održava na svetskom tržištu.