Реаговања

 

АГРАРНА КОМОРА ПОЗИВА ВЛАДУ ДА ДОНЕСЕ КОРИСНЕ И ОДГОВОРНЕ ОДЛУКЕ О ИЗВОЗУ КУКУРУЗА И ПШЕНИЦЕ.

Панчево, 15.06.2022.

Аграрнакомора пољопривредних произвођача Србије  данас је упутило молбу председници Владе Републике Србије Ани Брнабић, са циљем да одговорно и корисно за ратаре и државу донесу мере о продаји прошлогодишњег рода кукуруза и пшенице.

Ово Удружење сагледало је постојећу ситуацију пред жетву и,како нам је рекао Ненад Манић, председник АКППС, за њих је изузетно важно да ратари поентирају у продаји,а да се не наруши равнотежа у прехрамбеној сигурности земље. Они сматрају да није време за протесте и грађанску непослушност,већ за озбиљно сагледавање постојећих залиха и шта нам доноси предстојећа жетва пшенице и берба кукуруза.

У писму,које је дато медијима,у целини пише следеће:

„У име Аграрне Коморе, молимо Вас да се на наредној седници Владе Републике Србије заложите да се попуне складишта Републичких робних резерви меркантилним кукурузом. Такође Вас молимо  да сви складиштари који су отуђили пшеницу и кукуруз, који је био на чувању код њих, под хитно попуне своја складишта пшеницом и  кукурузом који је Држава Србија платила и дала сладиштарима  на чување уз надокнаду, под претњом кривичних санкција. По нама, бесправно отуђивање робе из Републичких робних резерви се треба третирати као намерни чин дестабилизације државе и треба се санкционисати као терористички чин.

Знајући које су потребе за меркантилним кукурузом, као и да постоје знатни тржишни вишкови, молимо Вас да се заложите да одређене количине директни произвођачи могу извести на инострано тржиште, где су цене у односу на цене у Републици Србији знатно више. Молимо Вас, да се заложите да се омогући да се извезе пројектовани тржишни вишак пшенице када се на ино тржишту створе повољне цене за извоз.

Свесни чињенице да сте Ви одговорни и да нећете дозволити неконтролисан извоз, како се не би угрозило домаће тржиште, исто тако сматрамо да је пожељно да се омогући произвођачима да се одређени део тржишног вишка извезе, како би произвођачи у овој ситуацији могли да зараде и економски ојачају, а да домаће тржиште не угрозе. Подсећамо, да са порастом температура чување природно сувог кукуруза изискује и одређене трошкове мислимо да би се требало решити дела тржишног вишка” - каже се у писму,које је потписао Ненад Манић.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---