Reagovanja

 

 

ZABRANA IZVOZA KUKURUZA NIJE RAZLOG ZA UMANJENJE OTKUPNE CENE UTOVLJENE JUNADI

Novi Sad, 28.03.2022.

Zbog zabrane izvoza ┼żitarica, pre svega kukuruza, nema razloga da klani─Źari i trgovci  zastojem u otkupu ┼żele da umanje cenu ┼żive junadi, zaklju─Źuje danas UO Udru┼żenja „Agroprofita” iz Novog Sada, u ─Źijem sastavu je i Proizvodna grupa odgajiva─Źa tovnih rasa goveda.

Ostvarena cena u otkupu od 2,70 evra/kg ┼żive mere je donja granica i na ┼ípekulaciju o zastoju u otkupu sto─Źari ne treba da povla─Ĺuju daljim umanjenjem otkupne cene, poruka je Udru┼żenja, uz napomenu  da je po oceni odgajiva─Źa paritet 12-15 kg merkantilnog kukuruza za kg ┼żive mere veoma realan i da je dobro ┼íto je neko kona─Źno takvu ra─Źunicu pustio u javnost.

Tov junadi je dug ciklus i razlikuje se u mnogome od tova pili─ça ili svinja: ulazna cena teladi je visoka, potro┼ínja hrane je velika i skupa, a tov traje i do devet meseci. Upravo zbog tih, uglavnim visokih tro┼íkova, nisu opravdana poslovna pona┼íanja pojedinih kupaca i pritisak na sto─Źare da umanje cene. Udru┼żenje ima stav da ko god mo┼że finansijski da izdr┼żi zastoj u prodaji utovljene junadi da to i u─Źini, jer prava potra┼żnja pred pojedine verske praznike i turisti─Źku sezonu tek predstoji.

Kompanija MMD Sto─Źar iz Despotova, koja je prihvatila izvozne poslove za grupu tovlja─Źa u Udru┼żenju „Agroprofit”, sutra izvozi junad u BiH, a o─Źekuje se i izvoz u Crnu Goru. Otkupne cene kvalitetne junadi se kre─çu od 2,70-2,85 evra/kg (kvalitetne tovne rase te┼żine preko 600 kg imaju cenu od tri evra). Farmeri ostvaruju pravo na premiju od 15.000 dinara po isporu─Źenom junetu. Tovlja─Źi junadi koji ┼żele da obnove tov, zbog sumnji u manju ponudu teladi, poku┼íavaju da rezervi┼íu telad kod velikih proizvo─Ĺa─Źa tovnih rasa. Tako je farma hereforda iz E─Źke unapred prodala svu mu┼íku telad koja ne zadovoljavaju kriterijume za uzgoj za priplod.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---