Reagovanje

 

„─îUJTE SRBI! ─îUVAJTE SE SEBE”

Novi Sad, 25.01.2023.

─îedomir Keco

I danas se pokazalo izuzetno va┼żnim reagovanje Odbora za poljoprivredu, ┼íumarstvo i vodoprivredu  Narodne skup┼ítine Srbije, o dilemama i najavama koje su vezane za isplatu dr┼żavnih podsticaja i subvencija gazdinstvima  iz dr┼żavnog bud┼żeta. Najavu o ukidanju isplate uredno prijavljenih zahteva za dr┼żavnu pomo─ç poljoprivrednici su do┼żiveli kao glas  o sankcijama iz dr┼żavne administracije, jer su dobro upoznati da za to ne postoji nijedan milimetar zakonskog osnova. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanaskovi─ç svoj mandat zapo─Źela je sa re─Źima „ne mo┼że” , „ne─çu isplatiti dug”, „sve uvodim u e-agrar”, „ho─çu da prese─Źem i da znam kako dalje”.... Sve ovo bi se moglo podvesti pod amatersko znanje o finansijama da nije re─Ź o iskusnom stru─Źnjaku ba┼í u ovoj oblasti. Ve─ç danima od njenog nastupa u javnosti o isplati podsticaja vlada nemir me─Ĺu gazdinstvima, a odr┼żavaju se i mnogi sastanci gde se razmatraju mogu─çnosti o gra─Ĺanskoj neposlu┼ínosti ovog dela stanovni┼ítva.

Sve to dobro je razumeo Odbor za poljoprivredu Narodne skup┼ítine i doneo je vrlo konkretne zaklju─Źke o kojima ─çe se izjasniti Vlada.

Ministarka Tanaskovi─ç je previdela da ona pripada vladi kontinuiteta i vladi koja je dosta toga kvalitetnog i korisnog u─Źinila za gotovo svako gazdinstvo u Srbiji i da nije vreme niti pametno da se ovi poljoprivredni neimari gu┼íe ne─Źinjenjem dr┼żave u realizaciji obaveza koje je preuzela.  U ovim danima neki su se prisetili, a me─Ĺu njima sam i ja, Ar─Źibalda Rajsa, koji je govore─çi o srpskom seljaku i odnosu vlasti prema njemu davno rekao: „─îujte Srbi! ─îuvajte se sebe!”

Ovih dana bi─çe, sasvim je izvesno, ozbiljnih analiza o stanju u agraru, ┼íto se finansija ti─Źe, a naro─Źito o uzrocima pada sto─Źarske proizvodnje, koju sada karakteri┼íe niska otkupna cena mleka, utovljene junadi i svinja.

Evo, prenosimo u potpunosti zaklju─Źke Odbora za poljoprivredu, ┼íumarstvo i vodoprivredu, koji je do┼íao do saznanja da ukupna potra┼żivanja gazdinstava iznose oko 15 milijardi dinara, a taj iznos nije mogu─çe obezbediti bez rebalansa dr┼żavne kase.

***

Odbor za poljoprivredu, ┼íumarstvo i vodoprivredu preporu─Źuje Vladi Republike Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede:

  1. Da se u najkra─çem mogu─çem roku, iz sredstava bud┼żeta za 2023.godinu, ne ─Źekaju─çi najavljeni E-agrar, u celini isplate dugovi po zahtevima za podsticaje u poljoprivredi pristiglih do kraja 2022. (direktna pla─çanja i ruralni razvoj).
  2. Odbor preporu─Źuje i da se podsticaji po hektaru iz direktnih pla─çanja za 2023. godinu isplate u ┼íto kra─çem roku, kao i druga pla─çanja po zahtevima podnetim do sada za podsticaje, koje je mogu─çe obraditi i isplatiti.
  3. Odbor preporu─Źuje da se omogu─çi podno┼íenje zahteva za podsticaje iz sto─Źarstva – direktna pla─çanja, za grla iz druge polovine 2022. ┼íto je onemogu─çeno izmenom Pravilnika 30.12.2022. i skra─çenjem roka za podno┼íenje zahteva sa 31.01.2023. godine na 31. decembar 2022., te da se izvr┼íi isplata po tim zahtevima koji ispunjavaju uslove.
  4. Odbor preporu─Źuje Ministarstvu da ┼íto pre sa poslovnim bankama ispregovara kredite za poljoprivredu i poljoprivrednike sa, od strane dr┼żave, regresiranim kamatama.
  5. Odbor preporu─Źuje i  poja─Źano anga┼żovanje Vlade, Ministarstva i NBS u re┼íavanju problema u malinarstvu oko moratorijuma na kredite otkupljiva─Źima i hladnja─Źarima radi isplate preuzete maline i pripreme proizvodnje u 2023.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---