ponedeljak, april 15Agro servis

Reagovanje o mogućoj zabrani izvoza žitarica

 

NAJAVA PROTESTA I PREĆUTKIVANJE PARITETA

Novi Sad, 17. avgust 2012.

 Asocijacija poljoprivrednika, Sekcija za ratarsku proizvodnju, izdala je saopštenje za javnost o protivljenju uvođenja zabrane izvoza žitarica. „AgroServis” u celini prenosi ovo saopštenje.

„Na sastanku ratarske sekcije Asocijacije poljoprivrednika održane 17.08.2012. godine oštro je kritikovana inicijativa Udruženja za proizvodnju hrane za životinje Privredne komore Srbije za uvođenje zabrane izvoza žitarica.

Svedoci smo da se ovih dana pod izgovorom da je u pitanju briga za stočare odvija aktivna propaganda putem medija kako bi se zabranio izvoz žitarica iz Srbije, a jedan od aktera je gore navedena grupacija u okviru Privredne komore Srbije.

Asocijacija poljoprivrednika zastupa više hiljada gazdinstava, među kojima je veliki deo stočara, koji bi uvođenjem zabrane izvoza žitarica bili veoma oštećeni. Naime, eventualna zabrana izvoza bi izazvala efekat identičan gubicima od suše, što bi u ovom momentu imalo katastrofalne posledice za poljoprivredu, od kojih bi se oporavljali godinama. U primeru ne tako davne 2008. godine, možemo videti da se zabranom izvoza žitarica nije pomoglo stočarstvo, već su benefit ostvarile povlašćene firme i grupacije zaštićene uvoznim barijerama za uvoz stočne hrane. Ove iste grupacije se zalažu za slobodno tržište kada je rod dobar, što znači da poljoprivrednici treba da se uklope u niske otkupne cene, dok se u vreme kada je rod slab, a cene veće, kao što je slučaj ove godine, zalažu za zabranu izvoza i na taj način onemogućavaju slobodnu trgovinu.

Asocijacija poljoprivrednika zastupa stav da se stočarskoj proizvodnji pomogne preko Robnih rezervi kroz pozajmicu kukuruza, a da tržište ostane slobodno za promet žitarica. Ovim putem upozoravamo Ministarstvo poljoprivrede i Vladu Srbije da su u slučaju zabrane izvoza mogući protesti u kojima bi učestvovali, kako najsitniji, tako i najkrupniji poljoprivrednici, jer će svi oni jednako biti pogođeni ovom merom. Ovo upozorenje je dobronamerno i na vreme upućeno, te nadležni organi imaju dovoljno vremena za razmatranje istog. Podsećanja radi, mere prošlog Ministarstva poljoprivrede su u proteklih godinu dana prouzrokovale tri veća protesta poljoprivrednika” – podsećaju ratari u saopštenju.

***

I ova sekcija, kao i mnoga druga udruženja, u svojim obraćanjima  javnosti i članstvu, neopravdano zaobilaze činjenicu da će organizatori proizvodnje i prerađivači ostvariti visok profit putem modela razmene sirovina za rod žitarica i uljarica. Ako su se ratari obavezali da za kilogram ureje daju 3,4 kilograma kukuruza i ta razmena se obračuna sa cenom od 25,80 dinara (bez PDV), isporučilac mineralnog đubriva će ga naplatiti 87.720 dinara za tonu, sa aktuelnim cenama i paritetima za soju je to 104.400 dinara (888 evra)(1,45 kg soje za 1 kg ureje – cena soje 72 din/kg). Ova računica pokazuje da suša može doneti i visok profit. Kod zaključivanja ugovora ureja je koštala oko 400-450 evra po toni.

Ostavite odgovor