REGRESIRANO ĐUBRIVO PONOVO U PONUDI?

Novi Sad, 18. avgust 2010.

Iako je prodaja 150 hiljada tona mineralnog đubriva preko Produktne berze u Novom Sadu uz regres Ministarstva poljoprivrede od 10.000 dinara po toni završena za samo tri dana, cela količina ipak još nije stigla do krajnjih korisnika, pa će se deo slobodnih količina ponovo naći u ponudi.
Među 150 zadruga koje su prijavile kupovinu, mnoge nemaju novac da plate đubrivo, već očekuju da ga preuzmu uz zamenu za soju ili suncokret ako taj odnos u razmeni sa prodavcem bude povoljan.
Najveći prodavac đubriva „Viktoria Logistik“ za sutra je zakazala sastanak o strategiji otkupa soje i suncokreta, na koji su pozvani kupci đubriva i od tog dogovora zavisi za koliko tona će se ponoviti prodaja, jer prema Uredbi o prodaji to je obaveza Ministarstva poljoprivrede i to đubrivo prodavac ne može zadržati za sebe.
Zadruge po broju kooperanata koji nude uljarice prerađivačima nisu veliki poslovni partneri već poljoprivredna preduzeća, pa se lako može dogoditi da se postupak prodaje ponovi i za 50.000 tona, pogotovo što se i subvencionisana cena od 28.178 dinara NPK đubriva (15:15:15) smatra većom nego u EU, gde je cena u junu i julu bila manja za 100 evra po toni, a kod sve popularnijeg MAP-a ta razlika je još veća.
Kako je za Radio Beograd izjavio Milan Stegić, pomoćnik ministra poljoprivrede – Onaj kome je ovo bilo skupo, nije trebalo da kupuje i da se prijavljuje.
- Ono što se ne proda, ići će u novu ponudu i niko od kupaca nema pravo, izuzev kooperantima, da ovo đubrivo proda – jasan je Stegić. Svega desetak poljoprivrednika bez poseda je kupilo ovo đubrivo, a ono je, pre svih, uredbom njima i bilo namenjeno.
Inače, poljoprivrednici u EU očekuju poskupljenje mineralnog đubriva ukoliko dođe do povećanja cene gasa. Za sada, tamošnji farmeri imaju jeftiniju ponudu – saznaje „AgroServis“.
(AgroServis)