Rekonstrukcija Vlade

 

SELJAKE RAZOČARALA I SKUPŠTINSKA DEBATA O MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE

Novi Sad, 11. mart 2011.

 

Zbog ukidanja samostalnosti Ministarstva poljoprivrede, koje se spaja sa resorom trgovine u operaciji rekonstrukcije Vlade, i dalje je veliko nezadovoljstvo seljaka, koje su podgrejali, kako ka┼żu, sva─Ĺala─Źki raspolo┼żeni poslanici u raspravi o ovoj temi u Narodnoj skup┼ítini.

Me─Ĺu udru┼żenjima poljoprivrednika (─Źetrdeset organizacija), koja su okupljena u Asocijaciju u Novom Sadu, vlada bojazan da ─çe isplata subvencija u ovoj godini kasniti, pogotovo ┼íto se o─Źekuje ponovo rasprava o spajanju bud┼żeta, jer se resori spajaju.

Udru┼żenja zameraju premijeru Cvetkovi─çu ┼íto nije uva┼żio zahtev za samostalnost sektora poljoprivrede i ┼íto na ─Źelo resora nije predlo┼żio stru─Źnjaka iz ove oblasti.

U obra─çanju javnosti Klub proizvo─Ĺa─Źa iz Horgo┼ía isti─Źe da je spajanje resora degradacija poljoprivrede i da se ne uva┼żavaju te┼íko─çe koje postoje u agraru.

Ratari i vo─çari sa severa Vojvodine navode da je Ministarstvo trgovine do sada dalo „veliki doprinos uni┼ítavanju srpskog agrara”.

- Ostajemo zabrinuti – ka┼że Jene ┼áerfeze, predsednik Kluba iz Horgo┼ía – ┼íto se ne uva┼żava istina da je poljoprivreda u protekloj godini poslovala pozitivno, a da se u rekonstrukciji Vlade na negativan na─Źin pristupa poljoprivredi – ka┼że ┼áerfeze.

Prema zahtevu Asocijacije poljoprivrednika iz Novog Sada, subvencije za ratare potrebno je povećati sa 14.000 na 17.000 dinara po hektaru i pravo korišćenja dati voćarima i povrtarima, ali ne i kompanijama.

U Ministarstvu poljoprivrede danas niko nije bio spreman da komentari┼íe zahteve vojvo─Ĺanskih poljoprivrednika, ali je „AgroServis” u analiti─Źkoj slu┼żbi uspeo da sazna da je za ispunjenje ovog zahteva Agrarni bud┼żet kratak, pogotovo ┼íto se ra─Źuna da ─çe za govedarstvo biti utro┼íeno skoro ┼íest milijardi dinara.

Zbog malog bud┼żeta, ove godine izosta─çe subvencije za kupovinu mehanizacije.

               (AgroServis)