РЕКОРДНЕ ИЗВОЗНЕ ЦЕНЕ ШЕЋЕРА

 

Београд, 09.01.2023.

Политика

  • Највиша забележена је из септембра 2022. када је достигла 938 евра

Од прошлогодишњег рода шећерне репе у Србији очекује се да ће бити произведено око 260.000 тона шећера. Прелазне залихе биће и даље на високом нивоу и за сада ће обезбедити вишак овог производа за извоз домаћих шећерана.

Иако су, према првим проценама, приноси репе били за око трећину мањи у односу на десетогодишњи просек, а инпути расли и оптерећивали пословање произвођача, прошла сезона биће запамћена и по изузетно високим извозним ценама шећера.

Према анализи „Агропреса”, у претходној 2021–2022. извозне цене белог шећера биле су у порасту. Најнижа је била у октобру 2021. године – 490 евра по тони. Највиша забележена је из септембра 2022. када је достигла 938 евра. Како се наводи, цене по којима је уговаран извоз разликовале су се од државе до државе. Ниже су биле оне договаране за пласман у региону, док су према државама Европске уније, под утицајем тамошње тражње, биле на вишем нивоу и утицале на просечно постигнуте цене. Како се наглашава, према статистичким подацима малопродајне цене на домаћем тржишту биле су ограничене и на релативно стабилном нивоу, у распону између 669 и 805 евра по тони.

Подсетимо, због раста цена инпута за производњу и прераду шећерне репе, и циља да се поправи конкурентност сектора, Влада Србије је, у другој половини године, усвојила Уредбу о финансијској подршци пољопривредним произвођачима шећерне репе рода 2023. године. Они ће моћи да добију 35.000 динара по хектару пријављене и засејане шећерне репе, а највише до 500 хектара за остварени принос од најмање 50 тона по хектару плативе шећерне репе. Такође, усвојена је и уредба према којој је максимална малопродајна цена белог шећера ограничена на 114,99 динара по килограму. а циљ је обезбеђења снабдевености потрошача са једне, односно ублажавања раста цена инпута, са друге стране.

Шта ће се даље дешавати на тржишту ЕУ још је неизвесно. Очекује се да ће ЕУ у наредним месецима финализирати Споразум о слободној трговини (ФТА) са једним од највећих нето извозника шећера на свету Аустралијом. За обе стране, шећер је окарактерисан као осетљив производ и о њему се још није разговарало.

Познато је да се Аустралија упорно залаже за већи приступ европском тржишту шећера, упркос својој удаљености од Европе и близини кључних тржишта са дефицитом шећера у источној Азији. Портал наводи да је став индустрије шећера у ЕУ јасан – аустралијском шећеру у текућим преговорима не би требало одобрити додатни приступ тржишту уније. То наравно неће умањити проблеме са којима се суочава европско тржиште, услед гашења великог броја шећерана прогнозе су да ће овај производ бити у дефициту и да ће увоз бити неопходан.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---