Rezultati ankete „AgroServisa” – šta i kako dalje?

 

POLJOPRIVREDNICI ZA POSLOVNO UDRUŽIVANJE

Novi Sad, 30. maj 2014.

Na naše pitanje - Da li bi prihvatili udruživanje u agrarnu organizaciju (komoru) koja vam donosi jeftiniju proizvodnju za 5 - 20 odsto? – danas do 12,00 časova odgovorilo je 2.235 čitalaca. Potvrdno se izjasnilo 78%, „razmisliću” je navelo 13%, a protiv je bilo 9%.

Praralelno sa ovom anketom uradili smo i blic intervjue sa predsednicima poljoprivrednih udruženja, od početka maja do danas. Većina sagovornika se pozitivno izjasnila na postavljeno pitanje i spremni su da organizaciono i tehnički pomognu osnivanje ovakve institucije.

U vođenim razgovorima je istaknuto da je poslednja prilika da se i poslovnim povezivanjem i snabdevanjem gazdinstva oslobode visokih posredničkih kamata (dinarskih i robnih). Kako su mnogi istakli, troškovi zaštite useva, povrća i voća su povećani, a svako gazdinstvo za sebe kupuje sredstva i plaća više nego što je realno.

Gazdinstva kroz udruženja računaju da će doći i do jeftinijeg dizel goriva, ali i mineralnog đubriva, što je praksa u svetu.

Našu inicijativu da se o ovim i drugim temama razgovara do polovine juna prihvatilo je 20 najvećih poljoprivrednih udruženja i asocijacija u Srbiji. Tom prilikom biće reči i o potrebi bržeg uspostavljanja modela poslovnih grupa i kooperativa u Srbiji, o čemu je list „Gazdinstvo” u najnovijem broju preneo iskustva iz Hrvatske.

Udruženja koja imaju više od 150 članova mogu se prijaviti u našu redakciju i dostaviti osnovne podatke zbog upućivanja poziva. Ovaj poziv važi i za agrarne fondove i u opštinama i kancelarije za poljoprivrednike.