Ribarstvo Srbije

 

VE─ćI POTENCIJALI ZA PROIZVODNJU I IZVOZ RIBE

Beograd, 8. avgust 2012.

U Srbiji se pod ribnjacima nalazi oko 14.000 hektara  (od je na 14.000 hektara ┼íaranski, a ostalo samo na 14 hektara su pastrmski ribnjaci). Me─Ĺutim, od ukupnog broja ─Źak 20 odsto ┼íaranskih ribnjaka je zapu┼íteno i nalazi se van upotrebe. Na povr┼íini od oko 11.000 hektara ribnjaka koji su u funkciji, godi┼ínje se proizvodi 12.500 do 15.000 tona ribe.

Od toga oko 11.000 do 13.000 tona je ┼íaranska i od 1.500 do 2.000 tona pastrmska riba. Ovo je izme─Ĺu ostalog istaknuto na sednici Grupacije za ribarstvo Udru┼żenja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije.

,,Iako je proizvodnja ribe u poslednjoj deceniji pove─çana dva do tri puta i dalje se, zajedno sa koli─Źinom ribe  koja se izlovi iz reka i jezera, podmiruje manje od 30 odsto potreba za doma─çom ribom u Srbiji, dok se vi┼íe od 70 odsto uvozi (morske i slatkovodne ribe).  Za razliku od rastu─çeg uvoza, izvoz je simboli─Źan i poslednjih godina se kre─çe oko nekoliko stotina tona'', ka┼że profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Zoran Markovi─ç.

Potencijal Srbije za pove─çanje proizvodnje ribe je ogroman, pre svega, u ┼íaranskom ribarstvu. Jer, trenutno u Srbiji postoje ─Źetiri fabrike hrane za ribe, sa potencijalom ukupne proizvodnje preko 40.000 tona (pro┼íle godine je proizvedeno samo 11.000 tona). Treba ista─çi i to da vi┼íe ribnjaka u Srbiji od pre nekoliko godina realizuju jednu od najsavremenijih tehnologija gajenja ┼íarana u Evropi, koja se bazira na kori┼í─çenju ekstrudirane hrane, a Srbija je i jedna od retkih zemalja u kojoj se radi na programu selekcije familija ┼íarana, ─Źime se stvara osnov za proizvodnju kvalitetne selekcionisane mla─Ĺi, navodi Markovi─ç.

Evropska unija je najve─çi uvoznik ribe na svetu (40 odsto uvoza se ostvaruje u njoj). Ona godi┼ínje uvozi 1,65 miliona tona, a izvozi svega 100.000 tona, tako da postoji odli─Źan potencijal za plasman ribe iz Srbije u dr┼żave EU. Da bi se i ostvario taj izvoz neophodno je da se ┼íaran, kao glavni izvozni proizvod preradi (filetira, odimi, upakuje...) i plasira na evropsko tr┼żi┼íte, za ┼íta je neophodna pomo─ç dr┼żave kroz podsticajne mere za unapre─Ĺenje proizvodnje na postoje─çim ribnjacima. Pored ┼íarana, kao glavne vrste, svakako ne treba zanemariti i ostale vrste koje se proizvode u Srbiji: kalifornijska pastrmka, poto─Źna pastrmka, beli amur, beli i sivi tolstolobik, som, smu─Ĺ...

 Ina─Źe, proizvo─Ĺa─Źi riba u Srbiji stalno se sukobljavaju sa podre─Ĺenim polo┼żajem u odnosu na ostale grane poljoprivrede. Jer, kako je istaknuto, u Srbiji nema podsticajne politike za proizvodnju, preradu i marketing ribe. Ipak, u poslednjih nekoliko godina, zahvaljuju─çi aktivnostima Grupacije za ribarstvo PKS, kao i dono┼íenju nekih novih zakona i pravilnika, desile su se pozitivne promene odnosa nadle┼żnih institucija prema ribarstvu Srbije. Jer, ono je preneto u nadle┼żnost Ministarstva poljoprivrede Srbije, hrana za ribe je oporezovana sa osam, umesto 18 odsto... Ali, i dalje je prisutno niz problema, jer se naknada za kori┼í─çenje voda obavlja po kilogramu prodate ribe, ┼íto je destimulativno. Predlog je da se pla─çanje obavlja preko korisne proizvodne povr┼íine ┼íaranskog ribnjaka. Jo┼í uvek je prisutno puno problema u sprovo─Ĺenju postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemlji┼íta u dr┼żavnoj svojini, pa je potrebno definisati ,,uslovno grlo'' za ribnjake, odnosno za farme na kojima se obavlja gajenje ┼íarana.  U─Źestvuju─çi u raspravi profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Miroslav ─ćirkovi─ç je predlo┼żio da se voda pla─ça ne samo po kvantitetu nego i prema kvalitetu, kao i da je neophodno da cena ko┼ítanja vode bude simboli─Źna. Naveo je primer da je Hrvatska ukinula pla─çanje vode ribnjacima.

Po re─Źima samostalne savetnice u Udru┼żenju za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS Mirjane Mi┼í─Źevi─ç, na sednici Grupacije je zaklju─Źeno da se aktivnost ove grupacije u Evropskoj asocijaciji za akvakulturu obavlja preko Privredne komore Srbije.