РОД ЈАБУКА ДОБАР, МИНИСТАРСТВО РАДИ НА ОТВАРАЊУ НОВИХ ТРЖИШТА

 

Београд, 04.08.2022.

Извор: Tanjug

  • Ове сезоне очекује се род јабука и крушака у Европи у границама нормале, а проблеми са којима се суочавају произвођачи је негативан тренд у потрошњи јабука, речено је пред почетак светске конференције Prognosefruit 2022 која се одржава у Београду.

На дводневној конферецији у организацији Светске асоцијације произвођача јабука и крушака (WAPA) и домаћег удружења Serbia does apples речено је да ће упркос топлотним таласима род јабука у Европи бити око 12 милиона тона, а крушака два милиона тона.

Лук Ваноирбек, који се обратио новинарима испред конференције и организације фармера и коопераната у ЕУ "Copa Cogeca", оценио је да је ружно али истинито да људи једу мање јабука, те да се мора транспаретно и иновативно приступити у подршци произвођачима све до самог пласирања производа да би се тај тренд променио.

Додао је да је Prognosefruit конференција место где ће управо о томе разговарати.

То ће бити додатна вредност у нашим напорима да позиције поправимо а тренд променимо, рекао је он.

Нагласио је потребу да се фазе од производње до пласмана јабука учине што транспарентнијим и јавнијим како би пласман био лакши и већи.

Споменуо је топлотне таласа, односно промене климе, с којима се произвођачи у Европи суочавају и нагласио значај иновативног приступа како би читав сектор постао отпорнији.

Он је истакао и значај побољшања квалитета, као и приступ потрошачима кроз понуду нових сорти јабука и крушака, те боље познавање навика и потреба купаца и конзумената јабука.

Државни секретар Министарства пољопривреде Сенад Махмутовић оценио је да је Србија регионални лидер у производњи и извозу јабука, те да има значајну позицију у Европи.

Навео је да је извоз јабука и крушака преко 190.000 тона што је девизни приход већи од 135 милиона америчких долара.

Истакао је значај организовања произвођача у сектору у асоцијацију "Serbia does aplles", као и светске конференције чије је одржавање у Србији и доказ добрих резултата наших произвођача.

Махмутовић је најавио да ће Министарство и Влада Србије наставити да пружају секторску подршку за даљи развој овог сектора.

Он је нагласио да ће Министарство наставити да ради на отварању нових тржишта за српске производе, односно јабуке и крушке.

Одржавање конференција и организовање субјеката сектора у српску асоцијацију помогао је УСАИД.

Директор мисије те организације у Србији Дени Робертсон да та организација кроз Програм за конкуренту привреду помаже у развоју сектора воћа и поврћа који показују највећи степен иновативности.

Подсетио је да је УСАИД подржао организовање субјеката у асоцијацију Serbia does aplles, као и одржавање светске конференције у Београду, те нагласио понос због таквих помака.

Prognosfruit од 1976. године објављује годишњу прогнозу производње јабука и крушака за предстојећу сезону.

На конференцији која се први пут одржава у Београду учествује више од 200 људи из тог сектора у 23 земље.

Конференција је прилика да се разговара о ситуацији у сектору производње и пласмана јабука и крушака у северној хемисфери, као и глобалним перспективама за јабуке и крушке.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---