ROD JABUKA ZA TREĆINU MANJI

Novi Sad, 26. avgust 2010.

U jabučnjaku Poljoprivrednog preduzeća „Podunavlje“ u Čelarevu, koje posluje u sastavu „Delta agrara“, započeta je berba jabuka. Po rečima generalnog direktora „Delta agrara“ Milana Grgurevića, očekuje se da će u ovom voćnjaku ovogodišnji ukupan rod biti 4.000 tona, a da će u delu voćnjaka koji je u četvrtoj godini prosečan prinos po hektaru biti 50 tona. „Delta agrar“ će i ove godine otkupljivati jabuku od malih proizvođača.
- S obzirom da je godina loša i da u Srbiji očekujemo smanjenje prinosa između 30 i 40 odsto, sada je teško reći koliki će biti obim otkupa i otkupna cena jabuka, ali je sasvim jasno da će za proizvođače cena biti sasvim dobra – kaže Grgurević.
U jabučnjaku u Čelarevu na 200 hektara površine primenjuje se tehnologija preneta iz Južnog Tirola u Italiji i koriste se konsultantske usluge njihovih stručnjaka. Za povrtarsku proizvodnju konsultanti su iz Holandije, a za proizvodnju grožđa iz Austrije. Na novinarsko pitanje zašto ne sarađuju sa domaćim naučnim institutima, Grgurević je odgovorio:
- Posao smo započeli sa potpuno dugačijim tehnologijama koje daju dobre rezultate. Mislim da naši instituti najpre treba da reše neke druge stvari, pa tek onda da se ovim ozbiljnije pozabave – rekao je Grgurević.
„Delta agrar” je pokušala da za tržište Rusije objedini izvoz voća uz vrlo povoljne kooperantske uslove sa domaćim voćarima, ali su trenutno najveći kupci bez posrednika iz Rusije i Moldavije.
(AgroServis)