ŠEĆERNA REPA ZAGORČALA JESEN

ŠEĆERNA REPA ZAGORČALA JESEN

Novi Sad, 22. oktobar 2010.

 

Proizvođači šećerne repe koji su ugovore o proizvodnji sa fabrikama zasnovali preko „Vojvodina agrara” iz Bečeja nezadovoljni su rezultatima utvrđenog kvaliteta isporučenog korena, pa su pozvali u pomoć poljoprivrednu inspekciju. Tako su inspektori u isto vreme, pre mesec dana, ušli u šest šećerana i utvrdili da su ove fabrike u samo jednoj kontroli ratarima umanjile digestiju 0,8 do 2 procenta. Proizvođači imaju i primedbe na utvrđivanje nečistoće, iako koriste savremene mašine.

- Zapisnik koji smo dobili od inspekcije sada razmatra naš pravni tim i uskoro ćemo odlučiti da li ćemo podneti tužbu i zahtev za odštetu, kaže za „AgroServis” Blaža Stajić, proizvođač repe iz Bečeja, član „Vojvodina agrara”. - Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste poruka: šećernu repu iduće godine ne treba sejati sa cenom manjom od četiri dinara. Odnosno sa paritetom 1:16 kg šećerne repe za kilogram šećera.

Stajić tvrdi da su ratari oštećeni velikim zahtevima fabrika.

- Prošle godine repa je plaćena tri, odnosno 3,5 dinara, evro dizel je bio 84 dinara, a evro 92 dinara, dok je fabrička cena šećera bila 38 dinara. Kada to uporedimo sa ovom sezonom, onda to izgleda ovako – nastavlja Stajić. – Danas je fabrička cena šećera 65 dinara za avansno plaćanje, a za koren šećerne repe dobijamo 2,06 do 2,70 dinara, dizel je 119 dinara, a evro oko 105 dinara. Očekivali smo da će fabrike reagovati u našu korist i dati veću cenu, ali to se nije dogodilo. Jedan hektar nas košta 160.000 dinara i ja treba da proizvedem 50 tona da bih bio na pozitivnoj nuli. Čak i sa 60 tona ne ostvarujemo dobit, jer svi ne dobijaju cenu od 2,70 dinara po kilogramu. Ovu jesen nam je tako dobro zagorčala repa!

Stajić tvrdi da fabrike uređaje za određivanje digestije imaju prilagođene u svoju korist, tako što se srž repe gde se nalazi najviše šećera ne analizira i time se rezultat, koji je inače ove godine slabiji zbog kiša, još više umanjuje.

Ratari znaju da gajenje repe najviše smanjuje kvalitet zemljišta i da se najbrže uništava mehanizacija, pa su zbog slabe računice već sada najavili i bojkot prolećne setve.

Iz fabrika jasno poručuju – „ko nema računicu, neka i ne seje, naša cena je korektna”!

                  (AgroServis)