SEKRETAR RADOJEVIĆ OTVORIO NAUČNI SKUP POSVEĆEN RAZVOJU TRAKTORA I PRIMENI OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJA

 

Novi Sad, 10. decembar 2018.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, otvorio je nedavno 25. Naučni skup „Pravci razvoja traktora i primene obnovljivih izvora energije“ na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, na kojem je bilo reči otrenutnom stanju poljoprivrednih mašina u našim poljoprivrednim gazdinstvima, te mogućnostima za njihovu obnovu.

Učesnici ovog naučnog skupa, održanog u organizaciji Departmana za poljoprivrednu tehniku, istakli su da  podsticaji države značajno utiču na  mogućnost obnavljanja voznog parka u poljoprivredi.

Dr Radojević je otvarajući ovo tradicionalno okupljanje, istakao  da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, koji i finansijski podržava održavanje ovakvih naučnih skupova,  na taj način upućuje jasnu podršku promovisanju novih naučnih dostignuća i njihovoj primeni u praksi.

„ U prethodnom periodu , od dve i po godine, uspeli smo da napravimo jedan iskorak u našem radu i, po prvi put, u 2017. godini, sprovedemo i konkurs za nabavku nove pogonske i priključne mehanizacije.Investirano je oko 500 miliona dinara u ovu svrhu, što je realizovano kroz 133 ugovora“, podsetio je Radojević i dodao da je to bio dobar korak, načinjen u susret IPARDU, koji od 2018. godine stoji na raspolaganju korisnicima za obnavljanje poljoprivredne mehanizacije.

On je podsetio predavače ovog značajnog skupa, čija je osnova okupljanja u sagledavanju celokupne slike kada je poljoprivredna mehanizacija u Srbiji u pitanju, kao i mogućnosti njenog obnavljanja, da je  resorno ministrastvo prošle godine omogućilo da svi poljoprivrednici koji konkurišu sa predračunima, praktično dobiju subvenciju za nabavku nove mehanizacije.To je prema podacima, koje je Radojević izneo, preko 1.700 zahteva, a vrednost podsticaja iznosila je blizu 2,2 milijarde dinara.

Dr Radojević je ukazao da je, kroz ovu sihronu meru Sekretarijata i Ministarstva za poljoprivredu, ukupno 2,6 milijarde dinara u prošloj godini uloženo u novu pogonsku mehanizaciju, što je bio značajan stimulans domaćim poljoprivrednicima.

Resorni sekretar je kao izuzetnu meru i na pokrajinskom i republičkom nivou, naveo i startap program, koji se odvija već drugu godinu i namenjen je mladim poljoprivrednicima za nabavku nove priključne mehanizacije. Za ove dve godine, kako je naveo, potpisano je i blizu 100 ugovora po ovom  osnovu, a vrednost ulaganja bila je oko 162 miliona dinara.

U kontekstu dalje podrške, dr Radojević je najavio da je, predlogom budžeta za 2019. godinu, predviđeno da iznos za mlade poljoprivrednike bude povećan za 250 miliona dinara, što će doprineti nabavci dodatne nove mehanizacije za ovu ciljnu grupu.

On je ukazao i na povoljne kreditne linije, koje našim poljoprivrednicima, stoje na raspolaganju preko pokrajinskih fondova.

Dr Radojević je poručio da poljoprivrednici investiraju u mehanizaciju, uz ozbiljnu analizu ekonomske opravdanosti takve investicije. To će, kako je istakao, doprineti da posedujemo adekvatnu mehanizaciju u odnosu na realne potrebe, što je u skladu sa racionalnim i poslovanjem.

Pored dekana Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljka Tice, prisutne su pozdravili i ostali organizatori ovog naučnog skupa, a reč je o predstavnicima Naučnog društva za pogonske mašine, traktore i održavanje - JUMTO, Društva za razvoj i korišćenje i razvoj biogoriva - BIGO i Agencije za bezbednost saobraćaja.