SEMINARI ZA BOLJI ROD U PLASTENICIMA

 

Vršac, 29. novembar 2018.

Izvor: RTV

  • U okviru projekta "Inovacije poljoprivrede za obezbe─Ĺivanje rasta i zapo┼íljavanja u prekograni─Źnom regionu – Agrinno", koji zajedni─Źki realizuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Fond "Evropski poslovi" APV i Neprofitno doo za razvoj ┼Żupanije ─îongrad u Ma─Ĺarskoj, zapo─Źeta je serija edukativnih seminara posve─çenih proizvodnji u plastenicima. Prvi takav seminar odr┼żan je danas i u Poljoprivrednoj ┼íkoli u Vr┼ícu. 

Cilj projekta je da se oja─Źa inovativni pristup i preduzetni─Źki duh kod mladih ljudi u oblasti agrobiznisa, i na taj na─Źin im se omogu─çi da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

"Upisao sam ovu ┼íkolu jer mi se roditelji bave time, i hteo bih da unapredim i svoje ┼íkolovanje i svoju ku─çu, odnosno gazdinstvo. Mislim da je ova ┼íkola dobar preduslov za fakultet, a ovakva predavanja su dobra jer mo┼że mnogo toga da se nau─Źi i da se prenese na svoje imanje", ka┼że jedan od u─Źenika vr┼ía─Źke Poljoprivredne ┼íkole, Stevan Petrovi─ç.

Primenom inovativnih modela u radu ostvaruje se i bolji profit. Zbog toga su za u─Źe┼í─çe na ovakvim seminarima zainteresovani i oni koji se povrtarstvom bave i vi┼íe decenija.

"Poljoprivrednom proizvodnjom u zatvorenom prostoru bavim se ve─ç 21 godinu. Svake godine mi unosimo novine koje se pojavljuju na na┼íem podru─Źju i ┼íire, i zato idemo na sve edukacije, ne samo u Vr┼ícu nego i u drugim mestima, i uvek smo spremni da prihvatimo nove stvari i da ih primenjujemo", navodi Dragan Lazaroj.

Cilj seminara, u okviru kojih ─çe se, u naredna tri meseca, odr┼żati najmanje 12 predavanja, jeste da usmeri proizvo─Ĺa─Źe na pravilno gajenje povr─ça u zatvorenom prostoru u jednom modernom plasteniku:

"Gde se tempetratura, voda i ostali parametri mogu kontrolisati preko mobilnih telefona, zna─Źi za mlade ljude idealno; Ide se na intenzivnu proizvodnju povr─ça, ┼íto zna─Źi da se moraju koristiti svi dostupni resursi – bilo da je agrotehnika, bilo da je edukacija, bilo da je zemlji┼íte – sve mora da bude uklju─Źeno u proizvodnju, i bitno je da na zemlji 12 meseci neprestano ne┼íto raste", obja┼ínjava, rukovodilac Odeljenja za povrtarsku proizvodnju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Poljoprivredna ┼íkola Vr┼íac ─çe u okviru projekta dobiti ovaj savremeni plastenik, kao i prate─çu kompjutersku opremu, a plasman proizvoda ve─ç je obezbe─Ĺen, zahvaljuju─çi registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, i skorom formiranju u─Źeni─Źke zadruge:

"Mislim da je to cilj obrazovanja i same Poljoprivredne ┼íkole, i zato ovoliko projekata, iz prostog razlog, i na na prvom mestu, da bi se toj deci, budu─çim proizvo─Ĺa─Źima, pokazalo ┼íta je to najsavremenije danas u svetu, i kako treba raditi", obja┼ínjava direktor ┼íkole Sr─Ĺan Kliska

Projektom je predvi─Ĺeno i formiranje poljoprivrednog inkubatora u vr┼ía─Źkoj poljoprivrednoj ┼íkoli u kojem ─çe kroz razne vidove predavanja, konferencija, seminara i prakti─Źnog rada, zainteresovanima biti predstavljene nove tehnologije u poljoprivredi.