ponedeljak, april 15Agro servis

SETVA 20 ODSTO JEFTINIJA NEGO LANE, RATARI OKLEVAJU

 

Novi Sad, 9. oktobar 2013.

Izvor: Dnevnik

Idealno je vreme za setvu, čak je i prilično jeftinija nego lane ali, ako se sudi po njenim počecima, uprkos dobrim vremenskim i finansijskim uslovima, ratari nisu preterano zainteresovani za pšenicu.

Razlog je cena koja ne obećava mnogo, pa ni proizvođači ni stručnjaci ne očekuju značajnije povećanje površina pod hlebnim žitom. A ako se pšenicom zaseje ranije prognoziranih 550.000 hektara, biće više nego dobro.

Ratari s kojima smo razgovarali žale se na besparicu i vele da su ponovo prinuđeni na to da idu u nepovoljne paritetne odnose s prerađivačima ili da se zadužuju kod banaka, što je još gore.

Elem, setva je, po računici stručnjaka Privredne komore Vojvodine, oko 20 odsto jeftinija nego prošle godine.

– Inputi su sada znatno povoljniji. Recimo, semenska pšenica ide do 35 dinara kilogram, a kada je reč o mineralnom đubrivu, u ponudi su NPK kombinacije, negde mešanih, negde kompleksnih đubriva, i ona su jeftinija, u zavisnosti od kombinacija, 12 do 20 odsto – kazao je sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin, dodajući da je i gorivo jeftinije oko četiri odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

On očekuje da će, zahvaljujući jeftinijim inputima, i površine zasejane pšenicom biti veće. 

Kako god, padavine u prvoj polovini prošle sedmice znatno su popravile vlažnost površinskog sloja, kao i zalihu produktivne vlage u dubljim slojevima zemljišta, što je uz optimalne temperature zemljišta veoma povoljno za početak jesenje setve ozimih kultura, ječma i pšenice. Stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo dr Novica Mladenov za naš list kaže da je navažniji jesenji posao počeo i da se očekuje da se do kraja ove nedelje i u sledećoj intenzivira.

– Najvažnija preporuka proizvođačima je da maksimalno iskoriste lepo vreme u optimalnom roku setve – kaže Mladenov. – Uslovi što se tiče vlage i temerature veoma su povoljni. Ne treba preterivati sa setvenim normama zato što je zemljište dobre vlažnosti i očekuje se, s obzirom na visoke temperature, da će pšenica brzo klijati i nići. 

Kada je reč o dubini na kojoj treba sejati, on savetuje ratarima da ne idu ni plitko ni duboko, već da se opredele za optimalnu dubinu od dva do tri centimetra. Ceo posao u Vojvodini treba okončati najkasnije do kraja oktobra, veli on. Optimalno je, kaže vreme od 10. do 25. oktobra, ali i do kraja meseca nije kasno, s obzirom na ranije sazrevanje svih okopavina.

– Kukuruz je mahom obran, žetva soje i suncokreta je pri kraju i te površine treba prvo iskoristiti za setvu – poručuje Mladenov, dodajući i da setvena pripema ide dosta dobro zato što su uslovi povoljni.

Ne ulazeći u procene koliko će pšenice ove jeseni biti posejano jer više nema nekadašnjih setvenih planova, ovaj stručnjak preporučuje svakom  proizvođaču koji obrađuje zemlju da ima 30 do 35 odsto strnina na svojim površinama.

Pomenimo, poljoprivredni proizvođači i ove jeseni imaju pravo na regres za kupljeno dizel-gorivo, i to evrodizel i gasno ulje 0,1, od 6.000 dinara po hektaru, što umanjuje cenu kupljenog goriva 50 dinara po litru. Prodaja regresiranog goriva je počela 1. septembra, trajaće do 30. novembra a zahtevi za regresiranje će se podnositi u Upravi za trezor do 15. decembra.

VODITI RAČUNA O KOROVU, GLODARIMA…

Republički hidrometeorološki zavod navodi da je tokom narednih dana potrebno pregledati ozime useve na prisustvo uzročnika bolesti, kao i korova, pa po potrebi primeniti zaštitu fungicidima i herbicidima. Takođe treba pregledati useve na prisustvo glodara – poljskih miševa, voluharica… U ovom mesecu treba zaštititi voće od bolesti i štetočina i time smanjiti infektivni potencijal za narednu godinu.

Ostavite odgovor