SLABA ŽETVA PŠENICE U RUSIJI UZDIŽE CENU

Novi Sad, 05. avgust 2010.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu pšenica ovogodišnjeg roda dostigla je cenu od 14,20 dinara po kilogramu (bez PDV), što je najveći dnevni rast od žetve do danas – 28 para! Ali to se dogodilo i na berzama u Čikagu, gde je cena 21,87 dinara (rast 1,57 dinara), a u Mineapolisu 19,16 din/kg (rast 1,19 dinara).
Na berzi u Budimpešti pšenica beleži slab promet i mali pad u ceni (četiri pare u odnosu na jučerašnje ugovore) i iznosi 16,91 dinar za kilogram.
Prošlogodišnji rod pšenice u našoj zemlji se prodaje po 14,50 din/kg (bez PDV) i ovakvog zrna sve je manje u ponudi.
Kukuruz na berzi u Budimpešti se prodaje po 17,17 din/kg, a u Čikagu 12,62 din/kg.
Prema informacijama do kojih je „AgroServis“ došao, na tržištu u Budimpešti i među velikim izvoznicima u Srbiji na današnju ponudu i rast cena hlebnog žita uticale su vesti o rezultatima žetve u Rusiji i Ukrajini, pa se može očekivati zastoj u trgovini i nova, veća cena, ali ne i sa većim „skokovima“.
Među mlinarima u Srbiji trenutno nema panike zbog rasta cene i većina njih nije spremna da menja cenu brašna, ali ako se zrno približi ceni od 16 dinara za kilogram, to će biti neizbežno – tvrdi i Janko Turdelja iz Gložana, jedan od najstarijih mlinara u Vojvodini.