СРБИЈА ПРОИЗВОДИ ВИШЕ ОД ДЕСЕТ ТОНА ШЕЋЕРА ПО ХЕКТАРУ

 

Београд, 22.12.2021.

Политика

Више од десет тона шећера по хектару произведено је на њивама широм Србије, те је шећерна репа и у овој сушној години оправдала назив „краљице усева”, наведено је у саопштењу компаније Суноко.

Оваквом напретку у производњи шећерне репе допринело је улагање од милион евра које је компанија Суноко имала у претходне две године у Истраживачко-развојни центар у Љукову код Инђије.

Директор компаније Суноко Слободан Кошутић истакао је на стручном семинару који је окупио еминентне стручњаке у области заштите шећерне репе и ђубрења да су приноси других усева попут соје и кукуруза значајно подбацили и навео да је, насупрот томе, остварен рекорадан принос шећера од око 10,5 тона по хектару у Срему и око 10,2 тона по хектару у Бачкој.

„Пре неколико година је било незамисливо да имамо произвођаче на нивоу од 80 до преко 100 тона плативе репе по хектару, што је од 12 до преко 16 тона шећера по хектару. Ове године имамо произвођаче чији је ниво производње на нивоу најбољих европских произвођача и поносни смо на њих”, казао је Кошутић, истичући да ће његова компанија наставити да улаже у технологију како би се производња подигла на виши ниво, преноси Танјуг.

Директор истраживачко развојног центра Ненад Тркуља рекао је да је циљ рада ИРЦ Суноко да се унапреди заштита од церкоспоре и решавање проблема трулежи корена шећерне репе.

Тркуља је навео да је ова компанија опремљена најбољом технологијом и лабораторијском опремом, како би се производња и заштита ове биљке подигла на виши ниво.

„На заштити од болести листа Cercospora beticola се у претходном периоду значајно напредовало што је резултирало да просечна дигестија са нивоа од 13,8 одсто у кампањи 2015. године, дође до 15,3 одсто у кампањи 2020.године и до процењених око 17,0 одсто за кампању 2021, навео је Тркуља.

Додао је да је кључ оваквог успеха сарадње и обиласка терена произвођача и колега из ИЦР тима.

На семинару у хотелу Шератон у Новом Саду предавања су одржали еминентни стручњаци у области заштите шећерне репе и минералне исхране.

Један од предавача са Института за интердисциплинарна истраживања Универзитета у Београду Мирослав Николић је у свом предавању разматрао физиолошку улогу минералних хранива за растење и развиће шећерне репе, са нагласком на њихов утицај на квалитет корена и отпорност биљке на стрес.

Такође, разматрана је приступачност хранива у ризосфери и интеракције корен-земљиште, као основе иновативних стратегија одрживе исхране.

Предавање је омогућило и критички увид у методе за утврђивање приступачности хранива у земљишту и доношења одлука о ђубрењу.

У панел дискусији учествовали су најуспешнији произвођачи шећерне репе из сва три производна региона Војводине који су дебатовали у чему је тајна њиховог успеха у стварању приноса шећера преко 10 тона по хектару.

Они су истакли да је за успешан принос шећерне репе битно поштовање начела добре пољопривредне праксе по питању избора предусева, поштовања плодореда, избора сорте и добре агротехнике.

Неки од панелиста по први пут су ђубрили користећи препоруке до којих су агрохемијским анализама земљишта дошли у ИРЦ Сунока или су проширили плодоред и спроводили заштиту листа на основу Сунокових препорука, остваривши рекордне резултате, наведено је у саопштењу.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---