SRBIJA JE IZVEZLA HRANE U VREDNOSTI OD 4,8 MILIJARDI EVRA

 

Beograd, 07.03.2023.

BizPortal

  • Spoljnotrgovinska razmena sektora agrara Srbije u 2022. godini iznosila je 7,9 milijardi evra, što je za petinu više nego godinu dana ranije. Najveći udeo u izvozu Srbije u ovoj oblasti čini hrana od skoro pet milijardi evra.

Domaća poljoprivreda je, kako je saopštila Privredna komora Srbije (PKS), i u kriznoj 2022. godini uspela da ostvari dobar rezultat u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom, s obzirom da je Srbija u prvih deset meseci prošle godine razmenila prehrambenih proizvoda u vrednosti od 7,9 milijardi evra. To je, kako se navodi, povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

– Od toga je veći deo izvoz hrane, u vrednosti od 4,8 milijardi evra, odnosno za 13,4 odsto viši nego što je bio 2021. godine. Učešće poljoprivrede u ukupnom izvozu srpske ekonomije čini 17,3 odsto. S druge strane, uvezeno je robe u vrednosti od 3,1 milijardi evra, što je za 32 odsto više u odnosu na 2021. godinu, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od osam odsto – navodi PKS.

Ono što Srbija najviše izvozi, gledano po vrednosti izvoza, jeste voće i povrće (24,3 odsto), slede žitarice (20,4), a potom duvan (9,7) i alkoholna pića (8,1). Što se tiče uvoza, takođe je najveći udeo u njemu voća i povrća (19,4 odsto), a potom slede kafa, kakao, čaj, začini i proizvodi od njih (11,2), i duvan (9,2).---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---