СРЕДЊИ БАНАТ: УПРКОС ДОБРОМ РОДУ И ЦЕНИ СВЕ МАЊЕ ПРОИЗВОЂАЧА КУПУСА У ТАРАШУ

 

Тараш, 08.11.2022.

РТС

  • Србија годишње увезе поврће за 120 милиона евра. Купус се у нашој земљи, пре само три године, гајио на површини од 9.000 хектара, а сада на мање од седам. Пад производње нарочито бележе мали повртари.

Банатско село Тараш надомак Зрењанина познато је као Европско село рода, али и вредних повртара, на сву срећу из године у годину рода је све више, али нажалост повртара све мање, посебно произвођача купуса. Међу ретким је Миодраг Милин који и поред свих проблема не одустаје од ове производње.

"Ове године нешто мање, значи биће ту око осам до десет тона купуса. Квалитет је врло добар зато што је било доста суше и има доста суве материје и остало је сласти у њему, кад га једеш свежег тачно се осећа у устима", каже Миодраг Милин произвођач из Тараша поред Зрењанина. Додаје: "Цена је ту око педесет динара, тренутно, видећемо како ће бити даље."

У недостатку млађе радне снаге посебно у време сече купуса на њивама се могу срести и секачи који су загазили у десету деценију живота међу њима и Милица Милин.

На питање да ли је тешко радити у деведесетој, Милица Милин одговара: "Не знам, ето радим, мени није тешко сада, младима је ваљда тешко кад неће нико, не можемо да нађемо да раде, нико неће. Посао није нимало лак, навикли смо, тако је."

Иако се површине под купусом из године у годину смањују на сву срећу због примене модерне технологије, приноси се повећавају, па тако је само пре три године производња по хектару износила двадесет седам тона, данас тридесет једну тону.

Марковић Драган из ПССС Зрењанин истиче да су главни разлози за смањење - одлазак људи са села и прихватање нових технологија где се ради на великим површинама. Додаје: „Мали произођачи ту не могу да се снађу, не могу да нађу тржиште за продају и то је главни разлог."

Слична ситуација је и у другим селима широм Србије, па се намеће питање да ли ћемо наредних година морати јести купус из увоза уместо да га извозимо као некада.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---