Srednjoevropska mreža za privredni razvoj

 

Novi Sad, 23.05.2023.

Komparativni prikaz procesa agrodigitalizacije između Srbije i Mađarske, kao i dinamična trgovinska saradnja dveju država zahvaljujući mađarskim know-how i tehnološkim transferom u sektoru, bila je tema Stručne konferencije Agrodigitalizacija 2023. Konferenciju su organizovali novosadsko i subotičko regionalno predstavništvo CED – Srednjoevropske mreže za privredni razvoj, a otvorio ju je ambasador Mađarske u Beogradu Jožef Mađar.

Privrednike i poljoprivrednike pozdravili su i generalni konzul Mađarske Ester Čalokezi,  predsedstavnici OTP banke Srbije i Fondacije Prosperitati.

Na konferenciji se razgovaralo o integrisanoj tehnologiji precizne poljoprivrede, o mađarskoj praksi u agrodigitalizaciji, o praktičnom elektronskom obrazovanju u poljoprivredi i o značaju banaka za razvoj poljoprivrede. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Atila Juhas govorio je o elektronskom registru agroekonomije, a zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot  o podršci tehničko-tehnološkom razvoju u poljoprivredi.