Šta je pokazala anketa „AgroServisa” o modelu trošenja Agrarnog budžeta?

 

POLJOPRIVREDNICI MALO ZNAJU O NOVIM UREDBAMA

Novi Sad, 5. april 2012.

U anketi, koju je specijalizovana agencija „AgroServis” sprovela među poljoprivrednicima, o novom načinu trošenja Agrarnog budžeta putem subvencija za prinose, izneto je više oprečnih ocena i različitih poruka aktuelnoj vlasti. U anketi je učestvovalo, po slobodnom izboru, 115 poljoprivrednika iz Srbije.

Na pitanje da li se dovoljno novca odobrilo za poljoprivredu, 95 odsto je reklo da je to nedovoljno, a među njima samo 62 odsto je navelo koliko bi to trebalo biti – „najmanje pet odsto od ukupnog državnog budžeta”.

Za finansiranje ratarske proizvodnje prema prinosu skoro svi učesnici su rekli da „ne znaju kako će to biti realizovano”, kao i da su iznete cifre po kilogramu proizvoda veoma simbolične.

Na pitanje da li veruju aktuelnom ministru za poljoprivredu Dušanu Petroviću, 91 odsto je potvrdno odgovorilo, a neki su naveli – „ne sasvim”. Anketirani poljoprivrednici među glavne probleme u svom poslovanju navode – nedostatak novca za setvu, visoke bankarske kredite i skup repromaterijal.

Poljoprivrednici, uglavnom, nisu želeli da navedu koliko zemlje obrađuju i koliko registrovanih gazdinstava imaju. Među malim proizvođačima, koji imaju posed od 5-10 hektara, vlada uverenje da će novim finansiranjem prinosa dobiti manje novca nego lane. Poljoprivrednik iz Banata, koji je priznao da obrađuje 9.000 hektara, rekao je da će ove godine na osnovu nove uredbe dobiti znatno više novca nego 2011. godine.

Pojedinci su naveli da bi subvencije valjalo ukinuti, a povećati regresirano trošenje dizela, semena i mineralnog đubriva.

Tabelarni prikaz uredbi o trošenju Agrarnog budžeta za 2012. godinu možete pogledati ovde:

http://www.agroservis.rs/tabelarni-prikaz-uredbi-o-trosenju-agrarnog-budzeta-za-2012