Status zaposlenih u poljoprivredi

 

NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Beograd, 23. februar 2011.

 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, potpisao je odluku o proširenom dejstvu Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi, dana 23.02.2011. godine u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saše Dragina.

Nakon vi┼íegodi┼ínjih pregovora, 9. februara 2011. godine, potpisan je Poseban kolektivni ugovor za delatnost poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije. Ugovor su potpisali Slavko Vlaisavljevi─ç, predsednik GS PUT „Nezavisnost“, Dragan Zarubica, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi i Dragan Mijanovi─ç, potpredsednik Unije poslodavaca Srbije.

Ovom Odlukom o pro┼íirenom dejstvu Kolektivnog ugovora svi poslodavci na teritoriji Republike Srbije, bez obzira da li su ─Źlanovi Unije poslodavaca, obavezali su se na njegovu primenu. U slu─Źaju da poslodavci ne mogu da izvr┼íe ove obaveze, dr┼żava bi prema radnicima ispunila navedene obaveze. Dr┼żava je, i u sli─Źnim situacijama kada poslodavac nije bio u mogu─çnosti da ispuni obaveze prema radnicima, na sebe preuzimala obaveze koje se odnose na minimum socijalnih zahteva.

„Cilj Ministarstva je da vo─Ĺenjem socijalno odgovorne i razvojne politike sa─Źuvamo i unapredimo proizvodnju, da se subvencije ispla─çuju do kraja maja teku─çe godine, a to smo i ispunili. Poljoprivredna grana koja iz godine u godinu bele┼żi rast suficita u razmeni sa inostranstvom“ istakao je Dragin.

Protekla godina je zabele┼żena kao godina rekordnog suficita od 1,2 milijarde USD, ┼íto je vi┼íe za 89% u odnosu na 2009. godinu, i ─Źak 112% vi┼íe u odnosu na 2007. godinu. Tako─Ĺe, 2010. godina bele┼żi i rekordan izvoz od 2,2 milijarde USD ┼íto je vi┼íe za 15% u odnosu na 2009. godinu, a 33% vi┼íe u odnosu na 2007.  – isti─Źu u Ministarstvu poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede.

    (AgroServis)