Stočarstvo

 

 

TOVNO  GOVEDARSTVO NAPREDOVALO UZ POMOĆ DRŽAVNIH PODSTICAJA

Zrenjanin/Mužlja, 27.02.2023.

Odgajivači tovnih rasa goveda u Srbiji i farmeri koji se bave tovom junadi, okupljeni u Udruženju „Agroprofit” iz Novog Sada, razgovarali su o svom poslovanju i merama državne administracije, neophodnim za nastavak i dalji napredak ove grane stočarstva u 2023.godini, za koju je država u poslednjih 15 godina izdvajala značajna sredstva.

Opredeljeni za dalji napredak, farmeri su posetili ministarku poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenu Tanasković i na sastanku izrazili zadovoljstvo opredelenjem Ministarstva za novu podršku. Ovi farmeri su spremni da pomognu državnoj administraciji, u kojoj uglavnom nema dovoljno ljudi sa iskustvom iz poljoprivrede, a vreme je za donošenje krupnih mera za razvoj govedarstva u 2023. godini. Ovo udruženje podržava uvođenje e-agrara i pored poljoprivrednih savetodavnih službi formiralo je sopstveni tim za edukaciju.

Posle više najava o isplati duga za kvalitetna priplodna grla i za nabavku, kao i premije po grlu, broj gazdinstava koji očekuju novac iz državne kase se smanjuje. Ali, još nije realizovano obećanje i vlasnici su ubeđeni da će sve to biti završeno do kraja marta, kako je poručila ministarka Tanasković.

Više od 30  većih odgajivača tovnih rasa, na sastanku u Mužlji, je prihvatilo informacije posle susreta sa ministarkom Tanasković, koja je rekla da će i tovno govedarstvo, odnosno proizvodnja junećeg mesa, biti prioritet u ovoj godini, pored istaknutog mlečnog govedarstva. Vlasnici tovnih rasa su predložili da se iznos po kvalitetnoj tovnoj kravi poveća za 5.000 ili 10.000 dinara, odnosno na 45.000 ili 50.000. Farmeri u ovom sistemu jedini prihod imaju od proizvodnje teladi, što je značajan godišnji trošak i sa velikim rizicima. Oni očekuju i podršku za zadržavanje junica (mlađe teladi) na svom imanju, kao i mogućnost za uvoz kvalitetnih grla.

Od 2009. godine, kada je u čistoj rasi uvezeno 10 hereforda, broj ovih goveda u Srbiji nije bio veći od 500, a danas postoji više od 15.000 krava, junica i teladi u čistoj rasi, a najviše u regionu Potisja i srednjeg Banata – ukupno oko 7.000 grla.

Članovi Proizvodne grupe Udruženja „Agroprofit” su zaključili da bez gajenja simentalske rase goveda, koja daje meso i mleko, ne može biti stabilizacije govedarstva u Srbiji, iako se druge tovne rase izvan EU više traže od našeg vrlo kvalitetnog simentalskog govečeta. U Udruženju smatraju, moglo se čuti tokom rasprave, da je veoma mudro što je Ministarstvo poljoprivrede u podsticaje za nabavku junica priihvatilo inicijativu da se stočarima omogući da na farmi zadrže ženski priplodni podmladak i da se za to odvoji 100.000 ili 120.000 dinara po grlu. Ovu kvalitetnu meru kao ideju pre mesec dana Udruženje je uputilo Ministarstvu, pa se očekuje da takvo izdvajanje osim u muznom bude primenjeno i u tovnom govedarstvu.

Nakon detaljnih analiza o stanju u stočarstvu,  učesnici godišnjeg sastanka Udruženja „Agroprofit” ponovili su predlog da se na nivou Ministartva poljoprivrede formira Uprava za stočarstvo i uvede Ombudsman za hranu, kao i da se donese zakon o mleku. Ovim novinama znatno bi se povećao kvalitet ovog dela državne uprave, a zakon o mleku bi omogućio i potrošnju mleka za đake putem donacija, kao i legitimne intervencije  na tržištu.

Udruženje apeluje na stočare da po preporukama Ministarstva poljoprivrede provere evidenciju sopstvenog stočnog fonda i da se prijave za e-agrar.

Na pomenutom sastanku stočara iz cele Srbije prihvaćen je predlog Čedomira Keco da se u selu Idvor uredi zavičajni - spomen pašnjak Mihajlu Idvorskom Pupinu, srpskom i američkom naučniku, koji je uticao na razvoj civilizacije, a uz maštu i prepoznavanju prirode mnoge dečačke dane je proveo na pašnjaku u svom selu, čuvajući kućno stado.

Stočari su ponovili apel da se ubrza zaštita pašnjaka i da se ove površine ustupe stočarima bez nadoknade i da se spreči preoravanje, što je naročito prisutno u severnom i južnom Banatu. U opštini Bela Crkva, stočari iz sela Dupljaja, koji imaju ugovor o korišćenju pašnjaka, vodi se sudski postupak da bi se pašnjak prodao zainteresovanom kupcu iz Beograda bez stoke.

Udruženje je prihvatilo i poziv države Češke da grupa stočara iz ovog udruženja poseti njihove farme i obiđe poljoprivredni sajam tokom aprila u Brnu.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---