„STOP“ ZA PŠENICU PEKARIMA

Novi Sad, 18. avgust 2010.

Država na svom lageru ima oko 200.000 tona merkantilne pšenice prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg roda i mogla bi uskoro da interveniše ustupanjem značajnih količina pekarima ili mlinovima, saznaje „AgroServis“ u državnoj administraciji, o čemu će odlučiti Ministarstvo trgovine, ali to baš i nije jednostavno da se realizuje.
Ceo zaplet u uspostavljanju modela raspodele zrna nastao je jer niko nema ključ po kome bi svi bili zadovoljni a da se zadrži postojeća cena hleba, a sa svega 100.000 tona samlevene pšenice. To je, kako kažu, pekarima dovoljno samo za jednomesečnu proizvodnju hleba.
Zbog toga se, prema oceni ratara, država ne bi trebalo da meša u tržište jer se sa otkupnom cenom od 12 dinara (sa PDV) nije valjano mešala ni u žetvu.
Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika, za „AgroServis“ kaže:
- Tako se ne razvija niti podstiče tržište. Kada smo tražili da se investira u kupovinu 400.000 tona pšenice, to nisu prihvatili, kao ni cenu od 14 dinara. I sada kada mi imamo lager, plaćamo skladišta, oni ruše tržište. To nije korektan odnos. Sa 100.000 tona intervencije država neće sprečiti rast cene hleba – kaže Kiš.
Među ratarima u Vojvodini, zbog ovakvih poteza, sve više se može čuti da će odustati od setve pšenice, a u korist uljarica.
(AgroServis)