STRUČNA I NARODNA MANIFESTACIJA O KUPUSU

Događaj
STRUČNA I NARODNA MANIFESTACIJA O KUPUSU
Novi Sad, 21. oktobar 2010.g.

Koliko je kupus značajan i važan u ishrani, potvrđuje i organizacija dva događaja. U Novom Sadu, u hotelu Park 26. oktobra 2010. godine, održaće se „Prva međunarodna konferencija o kiselom kupusu”, a u Futogu 30. oktobra 2010. godine jedanaesti put „Kupusijada” i „Prvi susret proizvođača tradicionalnih jela iz Vojvodine i Srbije”.
Na konferenciji o kiselom kupusu, koju organizuje „Sakata Seeds Corporation”, učestvovaće oko 80 učesnika iz 12 zemalja, koji su uključeni u ceo lanac gajenja kiselog kupusa - od proizvodnje, preko prerade do plasmana na tržištu. Učesnici ovog skupa će posetiti i najvećeg izvoznika kiselog kupusa u Srbiji kompaniju „Janja” iz Futoga.
“Kupusijada”, koju priređuje udruženje ,,Futoški kupus”, kao i prethodnih godina, obuhvatiće takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i izbor najteže glavice, kao i kulturno – zabavni program.
U regionu Novog Sada kupus se gaji na oko 500 hektara, a domaći futoški sve više potiskuju hibridi koje prihvata i zapadno tržište. Međutim, pomenuta domaća sorta i dalje je najtraženija na domaćem tržištu, a odnedavno je i nosilac sertifikata o geografskom poreklu.
(AgroServis)