SUNCE DONELO KVALITETNO VINO

 

Vinogradari mogu biti zadovoljni ovogodišnjim rodom vinskog grožđa

Beograd, 30. 09. 2021.

Novosti   

  • Grožđe u Srbiji ove godine je izuzetno kvalitetno. Početak godine nije mnogo obećavao, bilo je dosta problema, onda je usledila suša, ali vinova loza je otporna, pa nije nastala neka velika šteta. Vina će ove godine biti nešto manje nego lane, ali kvalitet neće izostati.

Kako nam je ispričao Saša Matijašević, profesor vinogradarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, visoke temperature su ubrzale sazrevanje belih sorti, pa su one brane nešto ranije nego što je uobičajeno.

- Belo grožđe je brano sa optimalnim sadržajem šećera i kiselina, pa oni proizvođači koji su vodili računa o tome imaće veoma dobro i kvalitetno vino - ističe profesor Matijašević. - Što se tiče belih, vinskih, sorti ujednačen je kvalitet roda bio. Zdravstveno stanje je veoma dobro i to je uslovilo dobar kvalitet grožđa. Zbog toga ćemo imati i visok kvalitet belih vina.

Profesor Matijašević, smatra da će belih i crvenih vina biti nešto manje nego prošle godine, jer je suša, ipak, imala svoj uticaj. Stanje nije bilo katastrofalno, ali delimično je uticalo na manji sadržaj šire, pa imamo nešto manje vina.

- Što se tiče crnih sorti, njihova berba, osim crnog borgundca, još nije počela - govori prof. Matijašević. - Zasada znamo da je sadržaj šećera i suve materije visok, možda i viši nego što treba da bude. Kod crnih sorti treba čekati enološku zrelost, pa ćemo imati još neki blagi rast šećera. To znači da u nekim vinogradima može da se javi problem sa većim sadržajem šećera, a u vinu kasnije da bude veći procenat alkohola. Treba, međutim, očekivati kvalitetna crvena vina.

Zaliha vina ima i od prošle godine. Pandemija je uticala na prodaju, pa se može očekivati da ćemo imati velike količine vina na raspolaganju za domaće, ali i inostrano tržište. Vino koje je ostalo od prošle godine pravi probleme pojedinim proizvođačima, koji nemaju velike kapacitete. Uz to imamo i povećanu ponudu grožđa na tržištu.

- Izvoz domaćeg vina porastao je poslednjih 10 do 15 godina - rekao nam je prof. Matijašević. - Ako posmatramo zapadne zemlje, tu je izvoz minimalan. Idu samo najkvalitetnija vina. Ono gde sada imamo malo veću ulogu jesu tržišta Češke, Slovačke, Poljske i Rusije. S druge strane, mi uvozimo vino iz celog sveta.

MANJI UVOZ

Uvoz vinskog grožđa ove godine će biti minimalan i to iz Severne Makedonije, jer i naša zemlja ima veću ponudu. Za razliku od njega, stono grožđe stiže iz raznih delova - Crna Gora, Italija, Turska i Severna Makedonija.

Mnoga vina koja se uvoze po kvalitetu zadovoljavaju i imaju prihvatljivu cenu.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---