Suša obrala kukuruz

 

SOJA PRETRPELA NAJVEĆU ŠTETU, A SUNCOKRET NAJMANJU, ZBOG ELEMENTARNE NEPOGODE

Beograd, 03.10.2022.

Novosti

  • SRBIJA će imati dovoljno kukuruza, soje i suncokreta za svoje potrebe. Suša će, međutim, uzeti danak i to će najviše koštati srpski izvoz.

Berba kukuruza stigla je do nekih 30 odsto, zbog blata u njivama, pa se stručnjaci ne usuđuju mnogo da prognoziraju budući rod, jer on trenutno varira od dve do osam tona po hektaru. Svakako, kukuruza bi ove godine moglo biti od nekih 4,7 do pet miliona tona.

- Suša će na kukuruz ostaviti veće posledice nego prošle godine - ispričala nam je Sunčica Savović, predsednik Udruženja "Žita Srbije". - To znači da ćemo manje imati za izvoz, ali ćemo svakako imati dovoljno za sopstvene potrebe. Upravo počinjemo novu tržišnu godinu sa zalihama kukuruza od 350.000 tona prošlogodišnjeg. Pojedini hibridi dobro rađaju na našim prostorima, pa su prinosi kukuruza i do 12 tona po hektaru.

Kada je reč o suncokretu, on je gotov. Skinut je sa njiva. Ove godine smo ga imali na 15.000 hektara više nego prošle. Ali, bez obzira na manje prinose, imaćemo veći rod za nekih 15.000 tona na godišnjem nivou, odnosno rod od 660.000 tona suncokreta.

- Ono što je za ovu godinu specifično, jeste zabrana izvoza suncokretovog ulja, pa smo sa relativno velikim zalihama započeli novu tržišnu godinu - ističe Savović. - Za suncokret smo ušli sa zalihama od oko 30.000 tona, a to je 30 miliona litara suncokretovog ulja, rafinisanog i nerafinisanog. Kod nas na preradu ode oko 580.000 tona suncokreta, što je jednako proizvodnji više od 300.000 tona suncokretovog ulja. U našoj zemlji, godišnje se potroši između 80.000 i 100.000 tona.

Prema rečima Savovićeve, soja je ove godine od suše najviše stradala. Zasejane površine su iste kao prošle godine - 240.000 hektara. Prinosi su manji, a neke procene su da će rod biti 1,7 tona po hektaru. Kako srpska soja nije bila konkurentna, već smo bili skuplji na tržištu, imamo i ovde zalihe. Starog roda je ostalo 240.000 tona.

IZVEŠTAJ PRODUKTNE BERZE

CENE pšenice i kukuruza su porasle tokom nedelje, dok je suncokret pojeftinio, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze. Pšenica sa povećanim sadržajem proteina, u zavisnosti od parametara kvaliteta, prodavana je od 37,6 do 41 dinar za kilogram bez PDV.

Kukuruzom roda 2021. godine trgovalo se po 34,3 dinara za kilogram bez PDV, što je i ponderisana cena. Berzanski ugovori za suncokret zaključeni su u rasponu od 66 do 66,2 dinara za kilogram bez PDV. Na tržištu soje nije došlo do realizacije berzanskih ugovora, a ta roba nuđena je po ceni od 80 dinara po kilogramu bez PDV.

SKUPLJA SETVA

JESENJA setva je počela, a optimalni rok je za sedam do 10 dana. Ona je započeta relativno skoro, zbog vremenskih uslova. Očekuje se da pšenica bude posejana na nekih 600.000 do 620.000 hektara. Zbog vremena, sigurno je da će setva trajati do kraja oktobra.

- Manja upotreba mineralnih đubriva, imajući u vidu rast cena, koji se dešava već drugu godinu zaredom, obeležiće ovu setvu - smata Sunčica Saković. - Prošlogodišnja setva bila je za 50 odsto skuplja nego ona u 2020. godini.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---